ECB lämnar räntan oförändrad – chefekonom tror på höstsänkning

Europeiska centralbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2%. Med inflationen nära målet och tillväxten svagare än väntat riktas blickarna nu mot hösten – då nästa sänkning kan komma.
ECB lämnar räntan oförändrad – chefekonom tror på höstsänkning - ALEXANDRA STRÅBERG
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Europeiska centralbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på 2%.

Affärsvärlden talar med Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, som tillfälligt avbryter semestern för att följa utvecklingen.

“Man avvaktar. Och jag kan tänka mig att det är bra att kunna spara lite på krutet, beroende på vad som sker nu med konjunkturen till följd av tullförhandlingarna”, säger hon.

En sänkning i höst är däremot inte utesluten:

“Beroende på vilket avtal man nu får med USA.”

“En stökig tid väntar”

Hur ser du på samtalen mellan EU och USA?

“Rent generellt med alla de här handelsavtalen är jag inte så säker på att man kan lita på att de kommer att hålla, även om man får ett på plats. Jag ser framför mig en förhandlingsperiod som kommer att pågå så länge Trump är i Vita huset.”

Hon tror att en stökig tid väntar, även om ett avtal kommer på plats.

Stråberg tror att president Trump kan komma att fortsätta andra typer av förhandlingar med hjälp av tullhot.

“Ponera att de europeiska länderna inte investerar lika mycket i försvar eller inte kan uppvisa det för sitt NATO-medlemskap. Vad gör Trump då? Det är mycket möjligt att han drar fram tullkortet igen”, säger hon och fortsätter:

“Han vet att USA är världens rikaste ekonomi och då är tullarna ett oerhört effektivt förhandlingsverktyg. Jag tror man måste tänka så här: med USA är allting förhandlingsbart.”

Tullar kan dämpa konjunkturen

Vad betyder det osäkra läget för inflationen?

Enligt Stråberg finns det två sidor av myntet.

“Det ena handlar såklart om inflationen och tullarna – och därmed priserna. Och det är klart att där finns det någon typ av inflationstryck uppåt. Men den andra delen handlar om hur mycket det här är konjunkturdämpande. Då har det ingen inflationspress.”

Hon anser att den europeiska – och svenska – ekonomin i större utsträckning påverkas av den dämpade efterfrågan.

“Sedan är det klart att vissa varor, jag menar apelsinjuice till exempel, kommer att bli jättedyra, så det finns en liten inflationsrisk. Men jag tycker att konjunkturdämpningen har en större påverkan åt andra hållet.”

För svensk del tror inte Stråberg att Riksbanken sänker räntan på nästa möte i augusti. Mycket på grund av den stökiga inflationen som under sommaren kommit in högre än väntat.

“Man behöver sannolikt åtminstone ett till inflationsutfall. Då är vi inne i september som tidigast”, säger hon.

“Helt okej – men återhämtningen dröjer”

Hur mår svensk ekonomi just nu?

“Jag tycker ändå att det går helt okej. Men återhämtningen som vi hade trott skulle komma före sommaren har uteblivit och skjutits framåt i tiden.”

Stråberg pekar på låg tillväxt och hög arbetslöshet – men är optimistisk inför nästa år:

“Då tror jag det kommer att bli bättre. Förutsättningarna för att det ska komma igång tycker jag ändå är ganska bra.”

Fyra faktorer ligger till grund: låg ränta, inflation nära målet, reallöneökningar och skattesänkningar.

“De sakerna gör att vi har ganska goda förutsättningar. Men det bygger på att hushållens konsumtion kommer igång och att byggsektorn tar fart.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.