Andersson öppnar för skärpta bonusregler

Finansminister Magdalena Andersson överväger lagstadgade karensperioder för bonusar och utdelningar i Sveriges stödlagstiftning, skriver TT.
Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery / TT

Flera svenska storföretag har  delat ut frikostiga bonusar till chefer samtidigt som de tagit emot omfattande permitteringsstöd, något som gjort frågan om bonusar aktuellt, skriver TT.

”De här stöden är till för att rädda svenska jobb och svenska företag, inte för betala ut bonusar. Därför står det också i lagstiftningen att företagen ska minska sina lönekostnader för att kunna ta del av de här stöden – och det inkluderar naturligtvis bonusar”, säger Magdalena Andersson.

Hon ser inte mycket tolkningsutrymme i regelverket, samtidigt som det inte finns någon exakt skrivning i lagen om hur lång karensperioden är för bonusar efter det att permitteringsstöd betalats ut.

”Blir det en tillämpning som vi tycker är dålig, då finns det möjlighet att ändra i lagstiftningen”, säger hon till TT.

Samtidigt säger hon att det även kan bli aktuellt att titta på företags omstridda utdelningar under pandemin, och vad som är en lämplig karensperiod, för att se om det behövs ”skruvas” i lagstiftningen.