Ant Financial mot rekordnotering

Det kinesiska fintechbolaget Ant Financial siktar på en värdering på motsvarande 2000 miljarder kronor. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Det kinesiska fintechbolaget Ant Financial siktar på en värdering kring 225 miljarder dollar – motsvarande kring 2.000 miljarder kronor, vid en nyligen aviserad börsnotering i Hongkong och Shanghai.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Uppgifterna kommer ifrån Bloomberg News källor.

Noteringsrekordet innebär att Ant Financial skulle överträffa det saudiska oljebolaget Aramcos rekord.

Ant Financial, som ägs till en tredjedel av e-handelskonglomeratet Alibaba, siktar enligt källorna på att ta in omkring 30 miljarder dollar i den emission som genomförs i samband med noteringen.

Inget svenskt börsbolag kommer ens i närheten av värderingen på det kinesiska fintechbolaget. Astra Zeneca, som är största av bolagen i OMXS30, värderas till omkring 1.400 miljarder kronor.

En vidare jämförelse lyder att Ant Financial kommer väga tyngre som börsbolag än de amerikanska storbankerna Morgan Stanley och Goldman Sachs gemensamt, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Ant Financial startades av Alibaba som en ren fintechplattform under varumärkesnamnet Alipay år 2004, då i syfte att komma bort från tredjepartsleverantörer på transaktionstjänster i Alibabas e-handel. Plattformen nyttjar sig av data från andra delar av den gigantiska Alibabakoncernen, med tillgång till över 1 miljard kunder.

Ant Financial redovisade på torsdagen en kvartalsvinst på 1,3 miljarder dollar.