Arbetslösa militärer ruinerar Pentagon

Ett gammalt ersättningsprogram tvingar det amerikanska försvarsdepartementet att skriva ut checkar till arbetslösa militärer. Det kostar staten runt en miljard dollar varje år, skriver Huffington Post.

Ett gammalt försäkringsprogram, som ursprungligen skulle vara till hjälp för statliga medarbetare som blivit arbetslösa, fick 1958 en spinoff och innefattar sedan dess även militärer.

För att en ex-militär ska kompenseras krävs att personen burit uniform och fått ett hedersvärt avsked. I princip innebär detta att alla som någon gång tagit värvning, tjänat sitt land under några år och därefter beslutat att inte förlänga sin tjänstgöring, är potentiellt berättigad att få arbetslöshetsersättningen.

Maximalt kan ex-militärerna få ersättning under 90 veckor, alltså närmare två år.

Huffington Post rapporterar nu att kostnaden för ersättningsprogrammet har skenat från 300 miljoner dollar under 2003 till 928 miljoner dollar 2012.

De skenande kostnaderna för arbetslösa militärer ska enligt en talesperson för Pentagon bero på ett ökat utnyttjande av nationalgardet och reservförbanden under det senaste årtiondet.

Och nu väntar nya neddragningar inom försvarsmakten, vilket lär få till följd att antalet arbetslösa militärer växer än mer. Kostnaderna för arbetslösersättningarna kan därmed komma att stiga ytterligare.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.