Arbetslösheten i juli på 8,4%

Arbetslösheten sjönk till 8,4% i juli, jämfört med 9,4% i juni, enligt säsongsrensade data i SCB:s månadsvisa Arbetskraftsundersökning.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

Analytikerkonsensus låg enligt Bloomberg på en nivå vid 9,2%.

Icke säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 8,0% i juli jämfört med 10,3% i juni och säsongsrensat och utjämnat uppgick arbetslösheten till 9,0% i juli jämfört med 9,0% i juni.

Antalet sysselsatta uppgick till 5 257 000 personer, vilket motsvarar en sysselsättningsgrad på 70,1%. Enligt säsongsrensade och utjämnade data uppgick antalet sysselsatta till 5 078 000 och sysselsättningsgraden var 67,6%.

SCB noterar att säsongsrensade och utjämnade värden kan användas för jämförelser inom 2021, däremot avrådes från jämförelser med tidigare år, då AKU sedan 1 januari är anpassad till EU:s nya ramlag. Dessutom poängteras att resultatet för  juli bör användas med en viss försiktighet då rörligheten på arbetsmarknaden är större under sommaren, i kombination med ett högre bortfall än normalt.

Nordeas Susanne Spector skriver i en kommentar att dagens siffror, även om de ska användas med stor försiktighet, pekar på en förbättring på arbetsmarknaden.

”Alla indikatorer pekar på en snabb återhämtning på arbetsmarknaden under hösten. Anställningsplanerna så väl som antalet lediga jobb är på rekordnivåer, antalet uppsägningar är låga och arbetsbristen stiger”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco