Astra Zeneca en vinnare

Kurserna på Stockholmsbörsen noterade en mindre uppgång under veckans första handelsdag. Omsättningen var liten. Wall Street höll stängt på grund av firandet av Labor Day.

SAX-index var klockan 14.00 upp med 0,1 procent till 211 medan OMX-index steg med 0,2 procent till 698. Omsättningen uppgick till 3,6 miljarder kronor.

“Nuförtiden är det så mycket trading att ingen känner för att dra ut svängarna förrän alla är på plats igen. Stockholmsbörsen skulle mycket väl kunna hacka sig upp en bit till men den amerikanska marknaden är inte riktigt att lita på. Värderingsmässigt finns det mycket potential i Stockholm men momentum borde springa på motstånd vid de här nivåerna”, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Ticker.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca adderade 4 kronor till 358. Nya data bekräftar den positiva effekten av behandling med Atacand vid hjärtsvikt. Preparatet Crestor ska enligt en jämförande studie minska det dåliga kolesterolet mer än andra förekommande statiner hos patienter med ämnesomsättningsbesvär.

Telekomleverantören Nokia fick en MMS-order från mobiloperatören Cell C i Sydafrika. Aktien höjdes 1,50 kronor till 94,50. Byggbolaget Skanska steg 1 krona till 73. De stärkta finanserna öppnar för en diskussion om extrautdelning till våren. Styrelsen tar ett beslut i frågan efter nyår. Fettföretaget Karlshamns har möjlighet att göra en drömaffär genom att köpa den danska konkurrenten Aarhus. Det skriver Börsveckan i det nya numret. Aktien handlades upp 2 kronor till 88,50.

Kontanthanteringsföretaget Cash Guard förvärvar Security Qube Systems, SQS. Köpet finansieras med 23 miljoner nya aktier. SQS utvecklar, producerar och säljer system för säker transport och förvaring av pengar och andra värdeföremål. Aktien ökade 40 öre till 7,05 kronor.

Kontraktstillverkaren PartnerTech har en bit kvar till lönsamhetsmålet 7-8 procents rörelsemarginal. Men skulle målet nås är PartnerTech ett av de intressantaste placeringsalternativen på Stockholmsbörsen just nu, enligt Veckans Affärer. Tidskriften spår 7,25 kronor i vinst per aktie nästa år och sätter målkursen 100 kronor i slutet av nästa år. Aktien avancerade 1 krona till 57.

IT- och medicinteknikföretaget Sectra har tecknat en order med de holländska myndigheterna om en nationell anpassning av den avlyssningssäkra telefonen Tiger. Avtalet omfattar också ett femårigt ramavtal för leverans av Tiger XS och andra produkter i Tigerfamiljen. Aktien förbättrades 75 öre till 58,75 kronor. Forskningsbolaget Karo Bio handlades exklusive nyemissionsrätt 2:3 till kursen 8,50 kronor. Aktien sjönk 2,45 kronor till 10,85.

Affärssystemsföretaget IFS handlades ned 40 öre till 7,30 kronor. En lokal partner i Sri Lanka kräver IFS på drygt 55 miljoner kronor och anklagar IFS för att ha trollat bort vinsterna i det gemensamt ägda bolaget. Industri- och investmentbolaget Geveko föll 4 kronor till 161. Trots en hög direktavkastning är det svårt att se något starkt skäl till att kliva in i aktien för tillfället, skriver Dagens Industri och rekommenderar sälj.

Börshandelssystemsföretaget Orc Software klättrade 2,50 kronor till 69,50. Skandiabanken har plockat in aktien i modellportföljen då värderingen börjar se attraktiv ut igen. Räknat på nästa års prognoser faller p/e-talet till cirka 16. Beaktar man sedan att bolagets kassa (cirka 250 miljoner kronor) uppgår till en fjärdedel av börsvärdet ser värderingen än mer attraktiv ut, tycker Skandiabanken.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.