Åtal mot Ericsson-chefer kan ske om ett halvår

Flera chefer från telekomjätten Ericsson har under hösten blivit delgivna om misstankar för mutbrott och nu närmar sig snart preskriberingstiden för de första misstänkta brotten. Åklagarna måste därför hålla tempo, skriver Svd.
Riksenheten mot korruption räknar med att ge besked i åtalsfrågan om ett halvår, enligt tidningen. Det är i linje med en artikel från Di nyligen om att åtal är planerat till senast månadsskiftet maj-juni 2021.

Misstankarna gäller mutor i Vietnam, Kina, Djibouti, Malaysia där man bland annat betalat ut miljonbelopp till regeringstjänstemän för att säkra statliga kontrakt.

“Det som händer nu är att vi ska hålla ytterligare ett knippe förhör. Både vittnesförhör och förhör med personer som vi eventuellt delger misstanke om brott. Därefter, om 2–4 månader, hoppas jag vi ska kunna se konturerna av en färdig utredning som vi sedan kan lämna över till försvarssidan innan vi ger besked i åtalsfrågan”, säger åklagaren Leif Görts till Svd.

Sedan tidigare är det känt att en chef på Ericsson är delgiven misstanke om brott, men Leif Görts avslöjar att ytterligare chefer delgivits misstanke om brott. Han vill dock inte säga hur många personer det rör sig om. Cirka 50 personer har fått lämna telekomjätten som en följd av muthärvan och bolaget har betalat runt tio miljarder kronor i böter i en uppgörelse med USA.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här