Att knäcka ett företag
Etiska och sociala frågor blir allt viktigare i affärslivet. Att den tidigare ABB-chefen Göran Lindahl accepterat att bli ny FN-rådgivare, med uppgift att förmå företag att bli bättre inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö, är bara ett tecken i tiden.
I Storbritannien finns ett övertydligt exempel på att ett tvivelaktigt etiskt uppträdande straffar sig hårt. År 1997 avslöjade tv-kanalen Channel 4 hur hundar utsattes för misshandel och vanvård vid företaget Huntingdon Life Science, som utför djurförsök på uppdrag av främst läkemedelsindustrin. Företaget hamnade i en djup förtroendekris. Bland de kunder, som bröt med Huntingdon, fanns Astra.
Efter denna händelse har Huntingdon punktmarkerats av brittiska djurrättsaktivister och i förra veckan höll det på att sluta med konkurs. Det brittiska företaget klarade inte av att betala tillbaka ett stort lån och banken vägrade att acceptera en förlängning.
I sista stund kom räddningen. Amerikanska finansiärer, oklart vilka, tog över lånet.
Den klaraste indikationen på krisen för Huntingdon är aktiekursens utveckling. Företaget är idag värt en bråkdel av vad det var 1997. En ny ledning och Europas kanske mest rigorösa regelverk för hur försöksdjuren ska behandlas, har inte hjälpt. Försäljningen har fallit eftersom kunder inte vågar anlita företaget. Aktiekursens utveckling visar att många placerare dumpat sina aktieinnehav.
Djurrättsaktivisterna har en långsiktig plan för att knäcka Huntingdon. Anställda har fått sina bilar skadade av bomber och utsatts för nattliga telefonsamtal och hotfulla brev. En högre tjänsteman har blivit allvarligt skadad.
När det blev klart med Huntingdons nya långivare förklarade djurrättsaktivisterna att kampanjen kommer att fortsätta. De ska avslöja vilka de nya finansiärerna är och protesterna mot Huntingdons kunder ska inte upphöra. Aktivisterna uppmanar bland annat till köpbojkott av två storsäljande energidrycker, som finns i läkemedelsbolagets Glaxo Smithklines konsumentvarusortiment.
Oro för industrin
I Storbritannien finns en oro för att läkemedelsindustrin blir lidande av det inträffade och att forskningen flyttar utomlands. Även konkurrenter till Huntingdon har påverkats och flera djuruppfödare har gått omkull.I övriga Europa har utvecklingen inte gått så långt. I Sverige har dock universitetsforskare, som sysslar med djurförsök, trakasserats. I somras fick Astra Zeneca fem hundar stulna. Samma sak inträffade 1999.
Läkemedelsbolagen lägger bara ut en liten del av sin forskning på forskningsföretag som Huntingdon. Det mesta görs i egen regi. Läkemedelsbolagen satsar årligen omkring 40 miljarder dollar på forskning och utveckling, varav omkring en miljard dollar på kontraktsforskningsföretagen.
Försöksdjuren är oftast möss och råttor, men aktivisterna vänder sig främst mot att apor och hundar används. De utgör bara en procent av alla försöksdjur.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.