Att tänka på i tisdagens rapportflod

En diger rapportflod sköljer in över Stockholmsbörsen under tisdagen och Affärsvärlden har hittat fyra aktier att titta närmare på. Bland annat en storbank som kan bli sänke på börsen.

Först ut på tisdagen är Swedbank. Bolånebanken har haft ett dystert år på börsen och aktien är ned 3,2 procent sedan årsskiftet, att jämföra med OMXS30:s uppgång på 9,9 procent.

Trots nedgång på börsen väntar analytikerkåren ett relativt stabilt tredje kvartal för storbanken. Bland det som kan tilldra sig extra intresse i rapporten syns en eventuell ny kostnadsguidning i spåren av Payex-köpet. Dessutom är utvecklingen inom utlåningsaffären något som synas noga, enligt SME Direkts sammanställning.

Rörande den svenska bolånemarknaden framhåller Credit Suisse att konkurrensen har blivit allt viktigare när SBAB, Danske Bank och Länsförsäkringar jobbar för att ta marknadsandelar.

”Det förhindrar omprisning”, skrev Credit Suisse nyligen i en kommentar, där analyshuset bedömer att konkurrensen riskerar att föranleda bolånemarginalpress.

Redan i somras rekommenderade Affärsvärlden att sälja aktien, inte minst på grund av risken för nedtvingade marginaler.

”Nollränteklimat har möjliggjort feta räntemarginaler på bolån. Samtidigt har nollräntepåeldade svenska bostadspriser säkrat både lånetillväxt och obefintliga kreditförluster. Nu ses potentiella risker kring att bolånereglering ska bromsa utlåningen och att ökande konkurrens kombinerat med ränteuppgång ska pressa boräntemarginalerna”, lyder en del i analysen.

Ytterligare ett bolag att rapportera under morgonen är försvarsjätten Saab. Analytikerna i SME Direkts sammanställning tror att Saab ska ha höjt sitt rörelseresultat med nästan 50 procent, från 226 till 326 miljoner kronor – vilket i så fall dock utgör bara 14 procent av det väntade årsutfallet.

Utdelningen spås bara uppgå till knappt en tredjedel av vinsten per aktie under vart och ett av de nästkommande tre utdelningstillfällena, vilket gör att direktavkastningen räknat på rådande kurs och årets prognoser ligger på låga 1,4 procent; bland de absolut lägsta bland de svenska large cap-bolagen.

”Vår syn hålls tillbaka av den haltande kassakonverteringsutvecklingen, vilket begränsar synligheten i kassaflöde på medellång sikt och därmed utdelningspotentialen”, sade Nordea ifrån apropå detta i en analys den 4 oktober.

Vid lunch släpper Sandvik sin rapport för det tredje kvartalet. Analytikernas förväntningar är högt uppskruvade. Efter en stark halvårsrapport är Sandvik-aktien upp cirka 30 procent hittills i år, i linje med exempelvis Atlas Copco och nästan fyra gånger så mycket som OMXS30. Johan Thorén, förvaltningschef på Strand Kapital, säger att man i verkstadsbolagens orderingångar kan se att högkonjunkturen har fått en extra skjuts, vilket gynnar bolag som Sandvik.

Men analytikerkåren är sällsynt splittrad. 14 av de 23 tillfrågade analytikerna i SME Direkts enkät rekommenderar att avvakta med aktien. Fyra utfärdar starka köprekommendationer. Fem analytiker råder att sälja aktien, varav tre utfärdar starka säljrekommendationer.

Redan i början av året rekommenderade Affärsvärlden att avvakta med aktien. Den starkt konjunkturrelaterade aktien är riskfylld då USA rimligen är på upploppet i en högkonjunktur och vi är sent i börscykeln.

De telekomintresserade nattugglorna kan ta del av Millicoms kvartalssiffror klockan 22 på tisdag kväll. Förväntningarna på Kinnevik-bolaget har länge varit höga. I maj utfärdade Affärsvärlden en stark köprekommendation med en ackompanjerande riktkurs på 650 kronor.

Nyligen berättade John Hernander, förvaltningschef på Nordea Fonder, att även han ser en ljus framtid för Millicom-aktien. Han menar att det är följd av analytikernas tidigare besvikelser har förväntningarna på Millicoms vinster för de kommande åren nu justerats ned för mycket.

– Med försiktiga antaganden ser vi en uppsida i aktien på 40-50 procent, sade han i måndagens utgåva av Dagens industri.

 

Tisdagens rapportschema

Bolag Tid
Swedbank 7.00
Tieto 7.00
Enea 7.20
Bonava 7.30
Saab 7.30
BE Group 7.45
Boliden 8.00
Dedicare 8.00
Dometic 8.00
Doro 8.00
Elos Medtech 8.00
Odd Molly 8.00
NP3 8.00
Fagerhult 10.00-11.00
Sandvik 13.30
Profilgruppen 14.00
Millicom 22.00
Fenix Outdoor
Holmen Lunchtid

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.