Australien chockade analytikerkåren

Australiens centralbank gjorde tvärt emot alla prognoser och lät styrräntan ligga still på 3,75 procent. Alla prognosmakare trodde på en räntehöjning till 4 procent.

De amerikanska marknadsräntorna visar små förändringar från måndagens svenska stängning och även på valutamarknaden är det begränsade rörelser för världsvalutorna. Börserna pekar upp i Asien efter amerikanska uppgångar på måndagskvällen.

Nattens stora överraskning på marknaderna var att Australiens centralbank tvärt emot alla prognoser lät styrräntan ligga still på 3,75 procent, vilket fick Australiendollarn att försvagas.

Alla tillfrågade bedömare i Bloomberg News enkät hade räknat med en höjning från RBA till 4,00 procent och på marknaden prisades en höjning in till 74 procent.

Enligt RBA-chefen Glenn Stevens har visserligen den globala ekonomin växer och att de ekonomiska förhållandena i Australien har starkare än väntat efter nedgången, men eftersom långivare har höjt sina räntor mer än styrräntan har höjts ansåg RBA att det var läge att låta räntan ligga still.

”Långivare har generellt höjt sina räntor lite mer än styrräntan de senaste månaderna och många utlåningsräntor har stigit med nära en procentenhet. Eftersom informationen om de tidiga effekterna av dessa förändringar fortfarande är begränsade har styrelsen beslutat att det är lämpligt att hålla penningpolitiken stabil för närvarande”, skrev Glenn Stevens i ett uttalande.

Han tillade att om de ekonomiska förhållandena i stort utvecklas som väntat anser RBA-styrelsen att det är troligt att penningpolitiken kommer att över tid behöva justeras ytterligare för att se till att inflationen är i linje med målet på medellång sikt.

4Cast skrev i ett marknadsbrev att RBA:s beslut var en rejäl överraskning för de flesta på marknaderna och de ser främst två anledningar till pausen i räntehöjningarna.

”Styrelsen ansåg det för tidigt att värdera effekterna av de 75 punkter de redan höjt … och de verkar också anse att långvivare har gjort 25 punkters åtstramning åt dem”, skriver 4Cast.

4Cast menar att RBA nu ligger efter med höjningarna eftersom de räknar med att brist på arbetskraft kommer att bil ett tema de kommande 18 månaderna och de räknar starkt med en 25-punkterhöjning vid nästa räntemöte i mars.

Det oväntade beslutat av RBA fick Australiendollarn att försvagas brett. Mot USA-dollarn har Australiendollarn tappat till 88:1 från 89:2 just före beskedet.

Den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan har sedan måndagens svenska stängning sjunkit 1 punkt till 0,86 procent samtidigt som tioårsräntan handlas oförändrat till 3,66 procent.

Före svensk stängning steg USA-räntorna efter att ISM-index överraskat rejält på uppsidan i januari och steg till 58,4 från 54,9 i december. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mer blygsam uppgång till 55,5.

RDQ Economics konstaterar i ett marknadsbrev att ISM var mycket starkare än väntat.

”Wow! Det här är inköpschefernas högsta notering för tillväxten i tillverkningsindustrin sedan augusti 2004”, skriver de och konstaterar vidare att orderingången fortsatte att öka och med ett index på 65,9 indikerar det att den höga tillväxten kan hålla i sig i februari.

RDQ Economics skriver att de kan ha underskattat återhämtningen inom den amerikanska industrin och de menar att det starka sysselsättningsindexet, 56,3, stöder deras syn att sysselsättningen ökade i USA i januari.

Det globala inköpschefsindex som JP Morgan räknar fram steg till 56,1 i januari från 54,6 i december, och är därmed på den högsta nivån sedan juli 2004.

JP Morgan noterar att PMI steg i de flesta stora ekonomier, undantaget Japan, och att globalt PMI nu har stigit med rekordhöga annualiserade 10 procent det senaste halvåret.

”Den senaste noteringen bekräftar att uppgången i produktionen fortsatte in på det nya året”, skriver JP Morgan i en kommentar där de vidare noterar att indexen över nya order och produktion, som både ligger nära 60-strecket, är i den övre änden av vad de varit historiskt.

I Japan har marknadsräntorna stigit svagt under natten med mest uttalande uppgångar i längre löptider. Tioårsräntan har stigit 2 punkter till 1,36 procent.

Statistik under natten visade att de japanska lönerna sjönk med hela 6,1 procent i december jämfört med samma månad året före. Bakom nedgången ligger framför allt minskade bonusar.

Från Kina kommer uppgifter från en anonym uppgiftslämnare att regeringen har sagt till bankerna att höja räntorna och kräva större kontantinsats på tredje bolån för att dämpa fastighetsspekulation.

På valutamarknaden är det små rörelser för världsvalutorna jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.

Kronan har stärkts ett par öre mot både dollarn och euron.

På agendan står närmast tysk detaljhandel i december, klockan 8.00, där analytikerna spår en uppgång med 0,9 procent från månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt släpps även en OECED-rapport om Kina. Senare under dagen blir det bland annat PPI från euroområdet i december.

Från USA kommer till eftermiddagen kontrakterade husköp i december, som väntas ha stigit med 1,0 procent från månaden före.

Här hemma talar Riksbankschef Stefan Ingves under rubriken ”Krisen i Baltikum – Riksbankens åtgärder, bedömningar och lärdomar” klockan 10.00. Samtidigt gästar näringsminister Maud Olofsson riksdagsjournalisterna.

tisdag kl 6.35 (måndag kl 16.15)

==================================

USD/SEK 7:2631 (7:2831) EUR/USD 1:3919 (1:3911)

EUR/SEK 10:3923 (10:1320) USD/JPY 90:83 (90:74)

Jp obl 2 0,17 (0,16) Jp obl 10 1,36 (1,34)

Ty obl 2 1,12 (1,12) Ty obl 10 3,19 (3,20)

US obl 2 0,86 (0,87) US obl 10 3,66 (3,66)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.