Basket går om fotboll – intäkterna för damidrotten växer explosionsartat

När EM i damfotboll nu pågår i Schweiz är det inte bara medaljer som står på spel. Mästerskapet är en del av en bredare trend där damidrotten genererar rekordintäkter, visar en ny rapport från konsultfirman Deloitte. På bara fyra år har omsättningen ökat med 200%.
UEFA Women's Euro 2025, day 11, Sweden - Germany
Stina Blackstenius firar ett mål under sommarens EM. Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

När damernas EM i fotboll nu pågår i Schweiz är det inte bara sportsliga prestationer som står i centrum. Mästerskapet är också en symbol för den explosionsartade tillväxten inom damidrotten.

Omsättningen: 2,35 miljarder dollar

Enligt konsultfirman Deloitte väntas de totala intäkterna inom damidrotten uppgå till 2,35 miljarder dollar i år – en tredubbling på bara fyra år. 2022 låg siffran på 692 miljoner dollar.

En tydlig förskjutning har också skett i hur pengarna tjänas in. Biljettförsäljningen har ökat från 11% av alla intäkter år 2022 till 24% i år. Sponsorintäkterna är fortfarande dominerande och väntas generera över en miljard dollar under 2025 – även om andelen har minskat något i takt med att andra intäktsströmmar växer.

Basket går om fotboll

Geografiskt står Nordamerika och Europa för 78% av marknaden. Men det sker också ett skifte mellan sporter. I fjol var det fotboll som drog in mest pengar. I år ser basket ut att ta förstaplatsen med 44% av de totala intäkterna, medan fotboll landar på andra plats.

Stjärnor driver intäkterna

Deloitte kommer fram till att en viktig drivkraft bakom utvecklingen är de profiler som vuxit fram. Amerikanska rugbyspelaren Ilona Maher har byggt en stor följarskara i sociala medier och använt plattformen för att lyfta frågor om ojämlikhet i sporten.

Kinesiska tennisspelaren Zheng Qinwen – den första asiatiska spelaren som vunnit olympiskt singelguld – är nu ambassadör för Dior. Och den koreansk-amerikanska investeraren Michele Kang har kallats ”den första mogulen inom damfotboll” efter sina uppmärksammade satsningar på europeiska klubbar.

EM visar vägen

Ett konkret exempel på damidrottens ekonomiska uppsving är just årets EM i fotboll. Den totala prispotten uppgår till 463 Mkr – mer än en fördubbling jämfört med 2022 då summan låg på 180 Mkr.

Sveriges resa i turneringen tog slut i kvartsfinalen mot England efter en dramatisk straffläggning. Men trots uttåget blev EM en lönsam affär för spelarna – varje lagmedlem tjänade omkring en halv miljon kronor under mästerskapet, enligt Aftonbladet.

Läs mer:

Dagens industri tar fram europeisk aktieportfölj inför damernas fotbolls-EM

Tysklands hemligaste miljardär satsar på Eurosportutmanare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.