Avanza bör sluka Nordnet

Ett hopslaget Avanza och Nordnet kan skapa ett nordiskt alternativ till storbankerna snabbare än vad företaget klarar var för sig. Det är dags för huvudägarna att släppa på prestigen.

De båda nätmäklarna Avanza och Nordnet har vuxit kraftigt och parallellt med varandra i över 10 år tid. Affärsidén har ytterst handlat om att göra det billigt för folk att göra aktieaffärer över internet. Företagens produktportföljer har dock breddats i takt med en utökad jakt på kunder. I dag finns allt från ppm-förvaltning till bolån på menyn.

Profilmässigt skiljer Avanza och Nordnet sig åt. Avanzas beslut att hålla sig till den svenska marknaden har inneburit en högre lönsamhet jämfört med Nordnet. Aktiemarknaden har också premiera detta genom att värdera Avanza nästan dubbelt så högt som Nordnet, sett i relation till kundernas sparade kapital hos de båda bolagen. Mest att vinna på en fusion har i nuläget har därför Avanzas aktieägare, vars andel i ett gemensamt bolag med Nordnet skulle bli högre i dag, jämfört med om Nordnet först hinner ”städa klart” efter sin kraftiga expansion. Nordnet har numera dragit sig tillbaka från Beneluxländerna och fastslagit att Norden är bolagets narturliga hemmamarknad. Nordnets aktie kommer värderas upp i takt med att lönsamheten för Nordnet närmar sig Avanzas.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco