Avanza Fonder kommer inte att rösta för ansvarsfrihet för Börje Ekholm

Avanza Fonder kommer att rösta emot att telekomleverantören Ericssons vd Börje Ekholm får ansvarsfrihet i samband med årsstämman.
Börje Ekholm.
Börje Ekholm.

– Vi tycker att det är viktigt att ta vårt ägaransvar, informationen har inte varit tillräcklig för att vi ska kunna agera på något annat sätt, säger Jesper Bonnivier, Avanza Fonders vd, till Dagens Nyheter, DN.

Även tre ledamöter av bolagets regelefterlevnadskommitté kommer fondbolaget att rösta emot att ge ansvarsfrihet. Många stora institutioner har inte sagt sitt i frågan. Oljefonden medddelade nyligen att man kommer att rösta emot ansvarsfrihet.

Ericssons styrelse har tidigare i veckan ställt sig bakom Börje Ekholm.

Avanza Fonder kontrollerar 0,6 procent av kapitalet i Ericsson.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson anser att Börje Ekholm borde lämna sitt VD-uppdrag. Det skriver han i en krönika som du kan hitta genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.