Avestas dyra brådska
Avesta Sheffield misslyckades med att sälja in affären med finländska Outokumpu Steel till sina aktieägare. En ovanligt stor del av dessa, nästan fem procent, nobbar fusionsplanerna och tar nu i stället strid för att få kontanter.
Det är inte bara vanliga småsparare som tycker att upplägget, där dubbelt så stora Avesta Sheffield får 45 procent och finländarna 55 procent, är för snålt. Också börsproffset Bengt Stillström, vd i det börsnoterade riskkapitalbolaget Traction med nära 500.000 aktier privat och i bolag träder fram. Han tar strid med Avesta Sheffields vd Stuart Pettifor och hälftenägaren i bolaget, brittisk-nederländska Corus. Stillström menar att Corus släpper Avesta Sheffield alldeles för billigt.
»Det finns bara ett par förklaringar som jag ser. Antingen är de (Corus) korkade eller så finns det en hund begraven någonstans i Avesta som man inte har berättat om«.
Bengt Stillström låter nu sina aktier gå till tvångsinlösen där en skiljenämnd får finna ett, som han hoppas, högre värde än de cirka 28 kronor per aktie som budet värderas till på börsen.
»Prospektet är undermåligt. Det säger bara att man ska lita på vad några ’fina‘ investmentbanker (Carnegie, Deutsche Bank) skriver, men de talar inte om värdet på Avesta Sheffield och inte om vilka antaganden de har gjort utan viftar till saken med att de har gjort en komplicerad beräkning. Vilka parametrar de har använt, där den viktigaste är diskonteringsräntan, avslöjar de inte«, säger Stillström.
Just räntenivåerna är avgörande. Outokumpu står inför enorma investeringar i Torneå, på i storleksordningen sju miljarder kronor. En låg ränta gör att Outokumpu blir relativt sett mer värt.
Substansvärdet
Orsaken till att svenska aktieägare är på krigsstigen är det faktum att Avesta Sheffield-aktien värderades till över 35 kronor på börsen före budet, med därefter föll till cirka 26-28 kronor när budet presenterades. Kursfallet är en misstroendeförklaring, inte minst mot bakgrund av att substansvärdet i bolaget ligger kring 50 kronor per aktie. Den mest eleganta metoden att kringgå kritiken hade varit att knoppa av Outokumpu Steel från rest-Outokumpu, som driver gruvor. Då hade ett marknadsvärde på det finländska stålföretaget etablerats och bolagen hade kunnat slå sig samman med var sitt börsvärde som grund. Men en sådan avknoppning har det, enligt den tilltänkte koncernchefen i nya Avestapolarit Ossi Virolainen, inte funnits tid till.
Ny på börsen
Brådskan är dock knappast en reell förklaring eftersom affären presenterades redan i september och den nya aktien handlades på börsen först i går, den 30 januari. Och brådskan får nu också ett pris. Aktieägarna till de cirka sju miljoner aktier som inte lösts in låter aktierna gå till tvångsinlösen där en skiljenämnd så småningom bestämmer en kontantersätting.
Stillström kallar erbjudandet »ett erbarmligt bud« och fortsätter: »Man bör utgå från det värde som Avesta hade på börsen plus en budpremie alternativt den värdering som Avestas styrelse har låtit värdera men som vi inte har fått tillgång till. Det motiverar ett budpris kring 60-70 kronor«.Blir ersättningen i närheten av substansvärdet kring 50 kronor, vilket inte alls är omöjligt, landar kostnaden för det nya stålbolaget på cirka 350 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.