”Avkastningen är viktigast”
Hon lever som hon lär. Pia Nilsson, avgående vd för Fondbolagens förening, började fondspara på allvar 1987. I dag, 28 år senare, har pengarna vuxit till ett rejält kapital. Det kan möjligen komma väl till pass: efter 17 år som en av den svenska fondbranschens röster är det dags att gå i pension. Exakt vad hon ska göra i framtiden är aningen oklart, hon har dörren på glänt för att fortsätta jobba även efter 65-årsdagen.
– Men det behöver inte vara heltid, det kan också vara något helt annat än vad jag gjort tidigare, säger Pia Nilsson som lovat att skola in sin efterträdare Fredrik Nordström innan hon lämnar posten.
Hon är väl medveten om att hon troligen skulle få en klart bättre pension genom att jobba ytterligare några år.
– Jo, jag vet. Men jag ser fram emot att få vara helt fri ett tag och inte ha så mycket möten. Sedan har jag fem barnbarn, som jag tycker är enormt roliga att umgås med.
Den svenska fondbranschen har utvecklats mycket under senare år. En stark trend i USA som kommer alltmer till Europa och Sverige är passiv förvaltning. Det vill säga att försöka förbättra avkastningen genom låga avgifter och att använda olika varianter på indexfonder.
– Storleken på avgifterna har det varit intensiva diskussioner om de senaste 17 åren. Jag har alltid hävdat att det viktiga är att priset på fonderna sätts på en fri marknad.
Pia Nilsson konstaterar att Investeringssparkontot, ISK, har gjort mycket för fondspararnas benägenhet att byta fonder. Främst genom att spararna får enklare skatteregler. En önskan är att även de från bankerna fristående fondbolagen ska få administrera egna ISK-konton.
– Det ska vara mer öppenhet om vad fondbolagen betalar för att finnas på andras fondtorg. Det är en viktig fråga som min efterträdare säkert får jobba mycket med. Jag gillar att få information direkt från den fondförvaltare som jag sparar hos, säger Pia Nilsson som är stolt över att för tre år sedan ha varit med och skapat sajten och appen Fondkollen.
Hon tycker att det är bra att det finns billiga alternativ i de nya och populära indexfonderna men menar samtidigt att de fonderna kanske inte är rätt för alla fondsparare alltid.
– Jag hörde i en tv-reklam att tur inte är en tillfällighet. Jag tror att samma sak gäller för aktiv fondförvaltning. Det är mycket kunskap och hårt arbete bakom den avkastning som de bästa förvaltarna lyckas skapa.
Pia Nilsson välkomnar debatten om avgifter, men menar att vilken avkastning en fond lyckas skapa ändå är avgörande.
– I den avkastning som visas i Fondkollen och som andra rankningar visar är avgiften redan dragen, det här har jag försökt sprida och förklara under alla år. Men varje gång vi gör en undersökning om det här visar det sig att sju av tio inte vet om det.
– Jag hoppas verkligen att det inte blir som Finansinspektionen föreslagit, att bankerna bara får ge råd om den egna bankens fonder. Och min förhoppning är att man låter premiepensionssystemet leva vidare. Det vore obegripligt att ta bort det. Hittills har ju avkastningen varit mer än dubbelt så hög som i det vanliga pensionssystemet, alltså inkomstpensionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.