Axis fortsatt dyr

Övervakaren Axis har tappat tillväxten. Det förklarar kurshaveriet på onsdagen. Aktien är fortsatt dyr, skriver Affärsvärldens Calle Froste.

Få händelser på aktiemarknaden skapar sådant eko som när ett tillväxtbolag tappar tillväxten. På onsdagen aktualiserades saken igen när kameraövervakningsföretaget Axis presenterade en bokslutskommuniké som var långt sämre än vad analytikerna hade hoppats på. Bolagets aktie tillhör kursförlorarna med cirka 17 procents nedgång idag och med nivåer på 43 kronor är pappret nere på 2006 årskurs nivåer.

Axis långa finansiella mål över en konjunkturcykel anger en årlig tillväxt på över 20 procent. Det senaste kvartalet var bolaget inte i närheten av den siffran – försäljningen dök från tredje kvartalet 2008 med 8 procent och klättrade bara måttligt från motsvarande kvartal 2007, plus 4 procent.

Samtidigt sjunker lönsamheten betänkligt.

Nu heter det från bolaget att den långsiktigt bedömer att marknaden finns kvar där ute. Problemet är mer av kortsiktig karaktär – beställare som skolor, banker, företag och publika transportbolag skjuter på beställningarna till följd av finanskrisen.

“Marknaden är i dagsläget svårbedömd och visar på en generellt lägre aktivitet”, ljuder varningen från Axisledningen.

Vd Ray Maurtisson förtydligar för nyhetsbyrån Six:

– Det har varit en fortsatt hög aktivitet med projektdiskussioner, men de verkliga besluten om inköp har skjutits på framtiden, säger Ray Mauritsson.

Han tycks ändå mena att det därmed finns mycket i pipeline när väl finans- och konjunkturfrossan släpper.

– Ja, definitivt. Vår tillväxt drivs av teknologiskiftet. Inget har ändrat på förutsättningarna för ett skifte framöver, snarare tvärtom. Den långa tillväxtpotentialen är inte förändrad, säger Ray Mauritsson.

Den som tror att bolaget når upp till sin forna tillväxttakt, 20-30 procent årligen, kan förmodligen göra sig en bra affär på dagens kursnivåer. Då ska kursen upp kring 50 procent till 60-70 kronorsnivån. Riskerna är hur som helst begränsade. Bolaget har stark likviditet och lär inte behöva göra en nyemission ens om det innevarande kvartalet går med förlust.

Men – och det är det aktiemarknaden nu intecknar – om försäljningen går i stå under hela 2009, så får bolaget svårt att komma i kapp försäljningsmässigt. Visserligen är företaget marknadsledande, men under ett år av svag försäljning hinner konkurrenter komma i kapp på ett helt annat sätt än vad som är fallet när försäljningen rullar på i snabb takt.

Och hinner konkurrenterna i kapp bäddar det för prispress. Affärsvärlden befarar därför att Axis dagar som supertillväxtbolag är räknade. Det gör att aktien på dagens kursnivåer, kring 43 kronor, fortfarande är i överkant av vad som är rimligt. Når bolaget en mindre tillväxt i år jämfört med förra året och ett resultat efter skatt som är i linje med vad som gällde under det senaste kvartalet (vinstmarginal på 10 procent) handlas aktien till p/e 15. För det följande året blir vinstmultipeln då 13.

Med den värderingen måste bolaget växa snabbare och med mer lönsamhet. Och det klarar inte Axis just nu. Den som sitter på pappret bör passa på att sälja.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF