Bactiguard försvarar teknik efter artikel

SvD Näringsliv skriver i dagens tidning att svenska forskare ifrågasätter effekten av medicinteknikbolaget Bactiguards teknologi och efterlyser större studier innan de är beredda att rekommendera bolagets katetrar. Bactiguard har med anledning av artikeln skickat ut ett pressmeddelande där bolaget menar att artikeln inte ger en rättvisande bild.

Svenskan hänvisar bland annat till en rapport från 2010 där Metodrådet vid Stockholms läns landsting Region Gotland ställer sig frågan “Minskar antalet urinvägsinfektioner vid korttidsbruk av urinkatetrar belagda med silverlegering?”. I rapporten kom forskarna fram till att det krävs mer forskning för att med säkerhet kunna slå fast att Bactiguards teknik har effekt. Medförfattare till rapporten var Olof Akre, som anser att underlaget för Bactiguards teknik är svagare i dag än när rapporten skrevs.

Han hänvisar till en studie som för ett par år sedan presenterades i den världsledande medicinska tidskriften The Lancet. “Man testade 7.000 patienter med tre olika katetrar, där en tredjedel var med Bactiguards ytbeläggning. Där hittade man inga som helst betydande effekter av beläggningen”.

Bactiguard besvarar kritiken och menar att bolagets teknologi har en stor fördel eftersom den vävnadsvänliga ytan reducerar infektioner utan negativa biverkningar.

“Några av världens mest respekterade institutioner när det gäller godkännanden av medicin- tekniska produkter, bland annat det amerikanska läkemedelsverket FDA och dess japanska motsvarighet, har godkänt Bactiguards teknologi. Dessa godkännanden omfattar både patientsäkerhet och klinisk effekt. Även det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC rekommenderar användning av antimikrobiella katetrar av Bactiguards typ”, skriver bolaget.

Bactiguard uppger i pressmeddelandet att det finns två globalt accepterade kriterier som ska uppfyllas för att infektionen skall anses vara kateterrelaterad: patienten ska ha katetern i mer än två dagar och infektionen ska uppstå under tiden katetern sitter i patienten eller högst två dagar efter borttagandet.

“Den studie som publicerats i the Lancet och som Svenska Dagbladet refererar till uppfyller inget av dessa globalt accepterade kriterier”, skriver bolaget.

I SvD:s artikel framgår vidare att Bactiguards samarbetsavtal med Karolinska Sjukhuset, som bolaget lyfte fram inför börsnoteringen, är på upphällningen. Bactiguards vd medger att man inte gjort något de senaste månaderna, men att det finns en pågående studie.

“…samarbetet är inte formellt avslutat, inte i min värld i alla fall” säger Johan Rugfelt till tidningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF