EQT-partners cashar hem värdet av ett medelstort börsbolag – per person

Sedan börsintroduktionen 2019 har gruppen investeringsansvariga på EQT tjänat in minst 20 miljarder kronor i vinstdelning under de fyra senaste åren. Ändå är det småpengar jämfört med de förmögenheter som utdelningar, aktieförsäljningar och kvarvarande aktieposter som toppskiktet skapat under samma tid. För ordförande Conni Jonsson och en handfull kollegor rör det sig om summor motsvarande marknadsvärdet för ett medelstort börsbolag - per person.
EQT-partners cashar hem värdet av ett medelstort börsbolag – per person - EQT toppar von Koch Jonsson Blecher

Bland riskkapitalister pratas det ofta och gärna om carry, kort för carried interest, den vinstdelning de investeringsansvariga tjänar på fonder som man lyckats skapa en rejäl värdestegring i. Trösklar, procentsatser och vem som får ta del av kakan dryftas intensivt. Mer ogärna pratar man med utomstående om hur stor kakan är i kronor och ören. Inte osannolikt på grund av att de summor som kommer enskilda partners och nyckelpersoner tillgodo genom carryn ibland uppgår till dussintals miljoner.

Nu kan Affärsvärlden lyfta på ett hörn av förlåten genom att visa hur runt 130 partners, tillsammans med fondansvariga lägre ner i hierarkin på EQT, fått rätt till en vinstandel på minst 20 miljarder kronor, under de fyra år som gått sedan bolaget börsintroducerades 2019. Hittills har bara 60% av den intäktsförda carryn återspeglats i kassaflödet hos såväl EQT AB som på individernas bankkonton.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets