Bank of England: Viss deflation trolig

Bank of Englands ordförande Mark Carney har uppgivit att Storbritannien sannolikt kommer att uppleva viss deflation men att de sjunkande mat- och energipriserna är otvetydigt positivt.

Det rapporterar Market News International.

”Med ytterligare nedgångar i bensinpriserna i pipelinen, sjunker inflationen sannolikt ytterligare över de kommande månaderna och blir något negativ under en period. Den borde hämta upp igen efter tolv månader eller så”, sade Carney vid ett tal i Dublin.

I talet underströk ordföranden skillnaden mellan euroområdets djupt rotade problem med Storbritanniens ekonomiska återhämtning, och sade att brittiska beslutsfattare kan ta sig tid att återv��nda till inflationsmålet.

”Centralbanken har verktygen, viljan och ansvaret att vända inflationen till målet om 2 procent inom de närmsta två åren”, sade Carney, och tillade att räntehöjningen kommer att ske mer gradvis och vara mer begränsad än vad marknaden och centralbanken förväntade sig för ett år sedan.

Han lovordade också det kvantitativa lättnadsprogrammet från den Europeiska centralbanken men sade att det inte är tillräckligt för att få euroområdet p�� rätt köl. Carney uppmanade till mer finanspolitiskt stöd i euroområdet och skapandet av en riktig finanspolitisk union.

”ECB:s åtgärd förra veckan var läglig och välkommen… ECB kan dock inte ensam eliminera riskerna av en utdragen stagnation. De existerar primärt för att, i de flesta avseenden, den nuvarande konstruktionen av euroområdet är ofullbordad”, sade Carney.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.