Bank of Japan ändrar sin guidning

Den japanska centralbanken, Bank of Japan, beslutade vid sitt policymöte att låta depositräntan ligga kvar på -0,10 procent.

Det rapporterar Bloomberg News.

Depositräntan används för en del av bankernas överskottsreserver, för övriga delar är räntan 0,0 respektive 0,1 procent.

Enligt Bloomberg News prognosenkät bland 46 bedömare väntade sig 33 stycken en oförändrad depositränta medan en analytiker trodde på en sänkning om 5 punkter till -0,15 procent och 12 en sänkning om 10 punkter till -0,20 procent.

Den penningpolitiska hållningen lämnades oförändrad och det innebär bland annat att:

QE-program med inriktning att hålla den tioåriga statsobligationsräntan nära 0 procent.

Flexibla obligationsköp om cirka 80.000 miljarder yen per år.

Däremot justerade centralbanken sin framåtblickande guidning. BOJ uppger nu att räntorna kommer förbli låga eller lägre så läge det är nödvändigt att vara uppmärksam på möjligheten att tappa prismomentum. Tidigare hette det att räntor skulle förbli extremt låga åtminstone till våren 2020.

Beslutet fattades med ett majoritetsbeslut, sju ledamöter röstade för och två emot: Goushi Kataoka och Yutaka Harada. Goushi Kataoka rösta även emot den framåtblickande guidningen.

Bank of Japan skriver att inget större policygrepp behövs efter att ha granskat effekterna av den globala avmattningen på den japanska ekonomin och priser. När översynen annonserades ledde det till spekulationer om att extra stimulanser var på väg.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här