Banker får ge undantag från amorteringskrav

Finansinspektionen (FI) föreslår att banker får möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav, med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Det är samtidigt upp till bankerna att besluta om ett enskilt hushåll ska få undantag från amortering utifrån en bedömning om dess specifika situation och betalningsförmåga”, skriver FI.

När undantaget går ut vid halvårsskiftet 2021 kommer FI att utvärdera läget i svensk ekonomi för att bedöma om undantaget ska förlängas eller tas bort.

Förslaget, som kommer att skickas på remiss med sikte på att börja gälla den 14 april i år, kommer att presenteras på en pressträff i dag, torsdag, klockan 10.30. Där redogörs samtidigt för FI:s senaste bolåneundersökning.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här