Banker mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen handlas strax över nollstrecket på onsdagseftermiddagen, men tyngs av de indextunga bankerna som tillhör dagens svagaste sektor. USA-terminerna pekar på en lätt positiv öppning när handeln drar igång i New York.

SIX Generalindex är klockan 14.04 upp med 0,3 procent till 460 och OMXS30-index noteras till +0,1 procent vid 1.427. Omsättningen är 7,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 10,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Investerarna såg ut att skaka av sig utfallet för Kinas inköpschefsindex (Caixin) i september som blev det lägsta på 78 månader. Preliminärt var siffran 47,0 i september, jämfört med 47,3 månaden innan. “Nedgången indikerar att nationens tillverkningsindustri har nått ett avgörande läge i den strukturella omvandlingsprocessen”, sade Caixins chefsekonom He Fan bland annat.

Inköpschefsindexet var, förutom att det var lägre än månaden innan, svagare än analytikernas förväntningar.

Kinas president Xi Jinping lovade att fortsätta med reformer, men såg inget behov av fortsatt valutadevalvering. Han är just nu i USA.

Banksektorn går svagt. I ett marknadsbrev på onsdagen spår Nordea att det kommer presenteras flera förändringar och förslag relaterat till kapitalregler inom de närmaste 6-9 månaderna, något som väntas få negativ inverkan på de nordiska bankerna. Swedbank, som meddelat att de förvärvar Danske Banks bankverksamheter i de baltiska länderna Lettland och Litauen, tappade 0,9 procent, Handelsbanken var ned 0,8 procent och SEB minskade 0,8 procent.

Dagens mest omsatta aktie är Fingerprint som avancerar 6,3 procent. Bolaget meddelade att Meizus android-smartphone Pro 5 har Fingerprints touchsensor FPC1155 integrerad.

Bland cykliska bolag syntes rekyler på sina håll efter gårdagens nedställ. Volvo, som fick en köprekommendation av Affärsvärlden, avancerade 2,6 procent och Boliden steg 1,2 procent.

Riktkursen för Elekta har justerats upp till 90 kronor, från 68 kronor, av Nordea. Rekommendationen är på oförändrade köp. Samtidigt uppger Elektas nygamla vd Tomas Puusepp i en intervju i DI att man de är försiktigt optimistiska och ska leverera vad de sagt, men att det ännu är för tidigt att justera prognosen. Elekta steg 7,4 procent.

I detaljhandelssektorn har Venue Retail föreslagit en riktad konvertibelemission, samt en riktad nyemission till Staffan Persson, storägare i bland annat Eniro. Aktien ökade 12 procent.

Arcam har fått en order på fem Q10-system från kinesiska AK Medical. Arcams vd Magnus René säger till SIX News att man industriellt inte märkt av någon oro i Kina. Aktien klättrade med 8,6 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

460    

+0,3    

+1,0

OMX Stockholm 30            

1427    

+0,1    

-2,6

SIX Return index             

861    

+0,3    

+4,3

SIX Sverige cykliskt 15      

384    

+0,2    

-3,6

SIX Sverige defensivt 15     

492    

+0,6    

+9,3

SIX Volatilitetsindex       

26,2    

-4,0   

+68,0

SIX Finans                   

669    

-0,2    

+2,8

SIX Hälsovård                

392    

+1,0    

+5,8

SIX Industri                 

542    

+0,4    

-0,6

SIX IT                       

147    

+0,4   

+29,0

SIX Konsumentvaror          

1336    

+0,6    

+3,6

SIX Råvaror                  

260   

+0,7   

-10,4

SIX Telekommunikation       

268    

+0,4   

-11,7

SIX Tjänster                

1191   

 +0,3   

+17,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF