Banker och gruvbolag leder nedgång

Stockholmsbörsen föll återigen kraftigt strax efter lunchtid på måndagen. Banker och råvarurelaterade bolag stod i spetsen för raset.

Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna och det negativa sentimentet kom från förnyad oro över den amerikanska ekonomin och om Fed kommer att sänka räntan lika aggressivt som marknaden tidigare väntat sig.

– 2008 har öppnat väldigt svagt och vi måste gå tillbaka långt i historien för att hitta en så pass svag inledning på året. Då ska vi dessutom komma ihåg att vi redan hade ett nedställ under hösten 2007. Samtidigt har vi endast sett mindre justeringar nedåt i prognoserna vilket gjort att värderingen blivit attraktiv. Men det verkar som att få investerare tror på prognoserna, annars skulle man inte betala de multiplar som är, säger Ander Bruzelius, analyschef på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

– Nu går vi in i en mycket intressant rapportperiod som börjar ordentligt den här veckan med flera verkstadsbolag och Ericsson. Det är viktigt att de svenska bolagen kommer med bra rapporter och med hyfsade utsikter men för att börstrenden ska förändras måste det bli bättre i USA. Man ska nog vänta sig en fortsatt orolig börs ett tag framöver med alla de orosmoment och orosfaktorer som finns, framför allt relaterade till USA och det finansiella systemet där. Emellertid förväntar vi oss en positiv avkastning på börsen för 2008, säger Anders Bruzelius.

Klockan 13.30 hade OMXS30 backat 2,0 procent till noteringen 942,6. Omsättningen var något lägre jämfört med under förra veckan och uppgick till 8,5 miljarder kronor.

Bland förlorarna fanns framförallt de indextunga bankerna. SEB A föll med 5,3 procent till 144:50 kronor och Nordea tappade 2,9 procent till 88:50 kronor. Swedbank A handlades ned med 4,0 procent till 155:50 kronor tyngd av att Goldman Sachs sänkt riktkursen för aktien till 229 kronor från tidigare 240 kronor, men behåller rekommendationen neutral. Investmentbanken ser en större risk än tidigare när det gäller den ekonomiska avmattningen i Baltikum.

Även i Europa gick bankerna svagt med Societe Generale i spetsen som föll med 7 procent. Citigroup har rekommenderat sina kunder att sälja aktien efter tradingskandalen i förra veckan som kostade banken 4,9 miljarder euro.

Finanssektorn pressades redan i USA på fredagen och i Asien under natten efter att Barclays Capital i en analys skrivit att banker kan tvingas ta in 143 miljarder dollar i nytt kapital om de topprankade obligationsförsäkringsbolagen, monolines, skulle nedgraderas. Dessutom spreds rykten om fler förluster i europeiska banker.

Vidare sjönk Husqvarna B med 3,8 procent till 63:50 kronor. Aktien var visserligen ned redan innan men föll ytterligare något efter att Black & Decker guidat ner sin vinst per aktie för 2008 i samband med sin rapport. Black & Decker räknar inte med någon återhämtning på husmarknaden under 2008 och konstaterar att den amerikanska ekonomin mattas.

Mot strömmen gick teleoperatörerna. Teliasonera steg med 0,5 procent till 55 kronor. Stöd kom från att Citigroup har gett Teliasonera rekommendationen köp och satt riktkursen till 67 kronor. Bankjätten har även tittat närmare på Tele2 som avancerade 0,4 procent till 120 kronor. Citigroup har kvar rekommendationen behåll men skriver i analysen att de
väntar sig att Tele2 ska annonsera en extra utdelning på 4 miljarder kronor i samband med rapporten för det fjärde kvartalet.

I övrigt gick råvarurelaterade bolag svagt efter att olje- och metallpriser fallit på den förnyade konjunkturoron och ett allmänt lägre intresse för risk. Boliden var 5,0 procent lägre till 52 kronor och aktien har därmed fallit med 68 procent på sex månader. Lundin Mining backade 3,0 procent till 45:70 kronor och SSAB A sjönk med 5,3 procent till 151 kronor.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.