Banker och råvarubolagleder uppgång

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på måndagen efter uppgångar i USA och Asien. Bankerna steg i likhet med sina europeiska kollegor efter Ambac-uppgifterna och råvarubolagen fick stöd av stigande metallpriser.

Det positivare sentimentet i Europa kom efter uppgångar i både USA och Asien efter mediauppgifter om att Ambac, som är den näst största obligationsförsäkraren i USA, nått en uppgörelse med ett konsortium av banker om att rekonstruera bolaget och ta in kring 3 miljarder dollar i nytt kapital. Ambac har försäkrade obligationer till ett värde av 550 miljarder dollar.

Nyheten kom lägligt då Moodys och Standard & Poors i veckan väntas offentliggöra om ett antal obligationsåterförsäkringsbolag lyckats få in tillräckligt med kapital för att få behålla sina kreditbetyg.

Om uppgifterna stämmer är Ambac inte ensamt om att ta in nytt kapital. Den största obligationsförsäkraren, MBIA, som garanterar obligationer till ett värde av 679 miljarder dollar, har nyligen tagit in 2,6 miljarder dollar i ett försök att behålla sitt topprankade kreditbetyg.

Ambac och MBIA har försäkrat CDO:s uppbackade med bolån till ett värde av 67 respektive 83 miljarder dollar. Med dessa åtaganden riskerar bolagen därmed att tvingas till miljardtals dollar i utbetalningar efter att husmarknaden i USA kraschat och obligationsmarknaden kopplad till denna havererat.

Klockan 10.20 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 957,6. Omsättningen uppgick till 2,8 miljarder kronor.

Bankerna steg i likhet med sina europeiska kollegor efter uppgifterna om Ambac. SEB A handlades upp med 2,2 procent till 159:50 och Nordea avancerade 1,8 procent till 92:60 kronor. Handelsbanken som rapporterar på onsdag ökade med 1,7 procent till 184 kronor. De övriga tre storbankerna har samtliga släppt starka rapporter, vilket kan ha skruvat upp förväntningarna på Handelsbanken något.

Ytterligare lyft till finanssektorn i Europa kom från Royal Bank of Scotland som steg med 5,4 procent i London på uppgifter i Sunday Times om att Qatar Investment Authority överväger att köpa in sig i banken. Vidare ökade Alliance & Leicester 5,7 procent på spekulation om att Lloyds TSB Group kan komma att lägga ett bud på bolaget.

Råvarubolagen fick stöd av stigande metallpriser. Det för de svenska gruvbolagen så viktiga zinkpriset ökade med 2,4 procent till 2.560 dollar per ton på London Metal Exchange. Boliden steg med 3,4 procent till 69:25 kronor och Lundin Mining klättrade 3,1 procent till 49:60 kronor.

Diamyd Medical tappade 5,8 procent till 82 kronor efter att styrelsen sökt bemyndigande om att emittera ytterligare aktier. Bolaget måste inom en månad fatta ett beslut om finansiering av kostsamma fas III-studier med bolagets diabetesprojekt. De alternativ som står till buds är en emission, ett partneravtal kring projektet eller en kombination av dessa. Det säger Diamyd Medicals vd Elisabeth Lindner till Nyhetsbyrån Direkt.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.