Bankerna faller tungt

Efter en positiv inledning på måndagen tog Stockholmsbörsen riktning ned och var klart lägre vid lunchtid, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan oron kring de ekonomiska problemen och statliga besparingsåtgärder i Europa åter tilltagit.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 943,6. Det kan jämföras med att indexet var så högt som +1,1 procent efter en halvtimmes handel. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor.

Nordeasjönk 2,5 procent till 60:80 kronor,SwedbankA var 3,1 procent ned till 68:35 kronor,SEBA tappade 2,8 procent till 40:02 kronor ochSHBA backade 2,0 procent till 185:10 kronor.

Independent Sunday, som citerar anonyma källor, har rapporterat att brittiska regeringstjänstemän arbetar med en plan om att införa skatter på banker på upp till 8 miljarder pund.

Sentimentet tyngdes även av att spanska staten i helgen tagit över sparbanken Cajasur, vilket förstärkte oron kring hur krisen i eurozonen ska påverka tillväxten och satte förnyad press på euron.

Atlas CopcoA backade 2,3 procent till 104:40 kronor, Volvo B sjönk 1,9 procent till 78:70 kronor och Sandvik var 1,8 procent lägre till 88:15 kronor.

Financial Times har skrivit att Tysklands regering under nästa år ska inleda ett drastiskt åtstramningsprogram för att sätta exempel för resten av euroområdet och för att uppfylla ”skuldgiljotinen” som skrivits in i den tyska konstitutionen.

Mediauppgifter gör också gällande att den italienska regeringen ska träffas på tisdagen för att diskutera budgetbesparingar om cirka 25 miljarder euro till 2012.

TrelleborgB backade 2,8 procent till 45:50 kronor. Carnegie har sänkt rekommendationen för Trelleborg till underperform från tidigare neutral.

ABBsteg 0,4 procent till 131:20 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för ABB till outperform från tidigare underperform.

GetingeB var 2,7 procent högre till 143:80 kronor. Swedbank har höjt rekommendationen för Getinge till köp från tidigare minska och upprepat riktkursen om 170 kronor. Den organiska försäljningstillväxten förbättras från att ha varit 40-50 procent av normalt, skriver Swedbank och noterar att marginalförbättringen är klart snabbare än konkurrenternas.

SkanskaB klarade sig marginellt bättre än marknaden i övrigt genom att vara 0,9 procent ned till 112:10 kronor. Morgan Stanley har höjt rekommendationen för Skanska till jämvikt från tidigare undervikt. Riktkursen höjs till 135 kronor från tidigare 130 kronor.

PA Resourcesföll 5,0 procent till 12:25 kronor. Remium efteranmälde på morgonen en internmäklad post om 7 miljoner aktier till kursen 12:30 kronor. Enligt SIS Ägarservice finns bara två ägare med mer än 7 miljoner aktier,

Länsförsäkringar fonder och avgående vd Ulrik Jansson. Senare framkom att Ulrik Jansson har minskat sitt innehav till 4,9 procent av kapitalet och rösterna. Utöver det har Nicolas Adlercreutz utsetts till ny ekonomi- och finanschef.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 1,0-1,3 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets