Bankerna sänkte New York

Bank- och finansaktierna sänkte New York-börserna under måndagens handel. Indexen slutade 0,5-0,9 procent ned.

De amerikanska börserna noterade stabila, om än minskande, nedgångar måndagen igenom, i spåren av tunga säljrekommendationer för ett antal banker samt uppgifter om kollaps för IBM:s köp av Sun Microsystems.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 0,5 procent lägre, på 7.975,9. S&P 500-index sjönk med 0,9 procent, till 835,5, medan Nasdaq Composite noterades 0,9 procent lägre, på 1.606,7.

Omsättningen på New york Stock Exchange uppgick till måttliga 1,3 miljarder aktier medan cirka 2,0 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq i handel präglad av avvaktan inför rapportsäsongen som drag igång på tisdagen med Alcoas bokslut.

Chicago Board Options Exchange volatilitetsindex för S&P 500, VIX, steg 1,2 procent, till 40,9 procent.

US Bancorp och Suntrust tappade 4,6 respektive 8,1 procent i spåret av att analytikern Mike Mayo, tidigare på Deutsche Bank och numera på Calyon Securities, satt säljrekommendationer på aktierna. Mike Mayo var tidigt ute med att varna för finanskrisen.

Mike Mayo satte också underperform på Bank of America, Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo som samtliga backade. Motiveringen till de negativa rekommendationerna är att Mike Mayo inte tror att de statliga åtgärderna för att säkra upp finanssystemet ska få så stor effekt som förväntas.

Till dagens vinnare hörde samtidigt de båda biljättarna Ford och General Motors. GM steg 8,1 procent, lyft av nyheten att bolaget har över 20 potentiella köpare av Saab, medan Ford handlades upp 16,0 procent, i spåren av offentliggörandet av en skuldsaneringsplan som minskar skuldbördan med nära 10 miljarder dollar.

”Vad som helst som minskar skuldbördan ökar chanserna för överlevnad”, sade Shelly Lombard vid Gimme Credit till Bloomberg News.

Sun Microsystems rasade 22,7 procent efter att Bloomberg News med hänvisning till källor rapporterat att budprocessen i förhandlingarna om IBM:s bud på bolaget, värt 7 miljarder dollar, sägs ha kollapsat. De båda bolagen lyckades inte komma överens om förvärvspris och övriga villkor. IBM tappade samtidigt mer måttliga 0,6 procent.

Cisco Systems handlades ned 3,5 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation på aktien till sälj från tidigare ”conviction buy” med motiveringen att den förväntade tillväxten redan är inprisad i aktiekursen.

Lincoln National Corporation avslutade dagen på minus 7,5 procent. Livförsäkringsbolaget, som utan framgång begärt statligt stöd, kommer enligt uppgifter i Wall Street Journal på måndagen att betala av lån till ett värde av 500 miljoner dollar.

På obligationsmarknaden vände de korta räntorna uppåt efter inledande tillbakagångar. Tioåringen noterades knappt 5 punkter högre, på 2,93 procent.

Ericsson slutade 16 kronor högre jämfört med stängningen i Stockholm.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.