Bankras på börsen

Stockholmsbörsen var lägre på tisdagseftermiddagen efter att initialt handlats oregelbundet. Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna sedan oron kring Grekland och eventuella smittoeffekter till andra länder i eurozonen åter blossat upp.

Vid klockan 13.15 var OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 1.049,0. Omsättningen uppgick till 9,6 miljarder kronor.

Nordeabackade 2,8 procent till 69 kronor,SEBA tappade 1,8 procent till 48:77 kronor,SwedbankA var 2,1 procent ned till 78:95 kronor ochSHBA sjönk 1,6 procent till 201:40 kronor.

Finanssektorn var svag i Europahandeln sedan helgens räddningspaket för Grekland inte lyckats återställa investerarnas förtroende och oron kvarstår när det gäller andra euroländers skuldbörda. Banco Santander föll 5,2 procent i Madrid och National Bank of Greece var 4,1 procent lägre i Athen.

Enligt tidningen Bild Zeitung, som citerar Tysklands biträdande finansminister Steffen Kampeter, kan Grekland komma att behöva låna 150 miljarder euro de kommande tre åren, det vill säga mer än de 110 miljarder euro som eurogruppen och IMF har åtagit sig att låna ut. Samtidigt förekommer uppgifter om att kreditvärderingsinstitutet Moody´s inte anser att EU:s räddning av Grekland räcker för att landet ska undvika en sänkning av kreditbetyget.

Greklands FTSE/ASE 20 Index föll 4,2 procent, Spaniens IBEX 35 Index var 2,7 procent ned och i Portugal backade PSI Index 2,2 procent.

SSABA steg 5,8 procent till 134:40 kronor efter att ha redovisat en oväntad vinst före skatt om 83 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på -92,7 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen var dock klart under konsensusprognosen. Vidare sade bolaget att det kommer att kunna kompensera sig för de högre råvarukostnaderna redan i det andra kvartalet.

– Det som sticker ut är att bolaget är säkra i sina framtidsutsikter när de säger att de redan i det andra kvartalet kommer att kunna kompensera sig för de högre råmaterialkostnaderna, säger Markus Steinby, analytiker på ABG Sundal Collier, till Nyhetsbyrån Direkt.

Sandvikvar 1,6 procent lägre till 103:90 kronor. Resultatet före skatt blev 1.502 miljoner kronor för det första kvartalet mot väntade 1.137 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Omsättningen var dock något under konsensus. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var förväntningarna uppskruvade påSandvikinför rapportern efter flera starka resultat i sektorn.

– Det är bredbaserad styrka och det är rätt uppenbart att förväntningar krupit upp över konsensussammanställningen med tanke på de vinstskrällar vi har sett från övriga bolag i sektorn, säger Nordeas analyschef Johan Trocmé till Nyhetsbyrån Direkt.

SecuritasB adderade 0,1 procent till 78:10 kronor. Resultatet före skatt om 643 miljoner kronor för det första kvartalet var helt i linje med SME-konsensus medan försäljningen var marginellt bättre än väntat.

ElectroluxB ökade 1,3 procent till 191:20 kronor efter att Nomura höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 220 kronor från tidigare 205 kronor. Nomura anser att värderingen är attraktiv och noterar att utsikterna för huvudmarknaderna förbättrats.

SkanskaB var 1,1 procent lägre till 121:60 kronor. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för Skanska till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänks till 129 kronor från tidigare 145 kronor.

Tradedoublersteg 6,8 procent till 39:20 kronor. Dagens Industri skriver i tisdagens tidning att den tyska mediekoncernen Axel Springer planerar förvärv av Tradedoubler och hänvisar till källor. Styrelseordförande Mats Sundström säger dock till Bloomberg News, vilket senare också bekräftades i ett pressmeddelade, att Tradedoubler inte för fusionssamtal med någon.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med nedgångar om 0,4-0,6 procent i eftermiddag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets