Bästa börshalvåret på över 20 år

Stockholmsbörsen har med lyftet på över 16 procent hittills i år gjort det bästa första halvåret på över 20 år. Men mörka moln tornar upp sig på horisonten och i höst kan ett rejält oväder braka loss.
Bästa börshalvåret på över 20 år - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

Under årets första sex månader har börsen stigit med över 16 procent. För att hitta ett bättre första halvår på börsen får man gå tillbaka till 1998, då ökningen var drygt 25 procent.

– Om man ska sammanfatta intrycken av det första halvåret i år på börsen så är det att den har varit så stark. Börsen har drivits av duvaktig retorik från de stora centralbankerna, säger Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltaren Alfred Berg.

I mars sade den amerikanska centralbanken Feds chef Jerome Powell att den amerikanska ekonomin har saktat in och att det innebär att någon räntehöjning inte är trolig under 2019.

Också den europeiska centralbanken och Japans centralbank har gjort liknande uttalanden. Och när de stora centralbankerna i världen fortsätter att stimulera ekonomin gör också den svenska det.

TT:s sammanställning visar att Stockholmsbörsen har stigit mycket mer än de i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Samtidigt slås Stockholm av till exempel Nasdaq, Shanghai, Paris och Frankfurt.

Bland börsens tungviktare är det framför allt de konjunkturkänsliga verkstadsaktierna som har stigit. Assa Abloy och Atlas Copco är goda exempel. Men den riktiga raketen är medicinteknikbolaget Getinge, med ett kurslyft på över 80 procent.

Fyra kritiska händelser

Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna anser att det är svårt att överskatta den inverkan som USA:s president Donald Trump har haft på börserna under de gångna månaderna.

– Trump twittrade att samtalen med Kinas president Xi Jinping gick bra och börserna steg. När Trump sedan sa att det inte gick bra tänkte placerarna att den amerikanska centralbanken Fed måste sänka räntan för att stimulera ekonomi och så steg börserna på grund av det, säger Peter Malmqvist.

Men om årets första sex månader har gått i dur är det möjligt att hösten präglas av betydligt dystrare tongångar. Det säger Jonas Olavi som nämner fyra kritiska händelser i höst.

Den 31 oktober kan Storbritannien krascha ut ur EU utan ett avtal, något som omvärlden ser fram emot med stigande oro.

Den mexikanska regeringen ska övertyga USA:s regering om att gränsen har täppts till för att stoppa migranter från Latinamerika. Om Donald Trump inte är nöjd kan han välja att straffa Mexiko ekonomiskt och det kan få svåra spridningseffekter.

De stora ratinginstituten kan sänka Italiens kreditbetyg. Det kan driva upp räntan på den italienska statens lån drastiskt. Italiens ekonomiska problem kan då skapa en kris som är mycket allvarligare än Greklandskrisen för några år sedan.

Den 30 september kan USA stå inför en ny nedstängning av statsapparaten om de styrande i Washington inte lyckas komma överens om ett nytt statligt lånetak och nya utgiftsspärrar för staten. Ekonomiska problem i USA påverkar alltid omvärlden.

Laddad höst

– Efter sommaren kommer en laddad höst. Det finns mycket som pekar mot oro och att börserna kan gå nedåt under andra halvåret, säger Jonas Olavi.

Också Peter Malmqvist ser risker för börsen under resten av året.

– Det verkar som om placerarna tror att handelskonflikten mellan USA och Kina löser sig, eftersom börsen har varit så stark under våren. Men jag har en betydligt mörkare syn. Det är inte alls självklart att USA och Kina kommer överens.

Han pekar också på konflikten mellan USA och Iran som kan leda till högre oljepris som ger högre inflation och som hindrar från att sänka räntan. Det pressar i sin tur ner börserna.

Också Peter Malmqvist pekar på ett brittiskt EU-utträde utan avtal som ett hot. Och om och när handelskonflikten mellan USA och Kina är över kan USA:s president återuppta handelsbråket med EU.

– Risken är stor för en mörk höst på börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.