Bättre ordning på bygget

Peab har med en ny ledning lagt gamla synder bakom sig. Interna åtgärder i kombination med en stark svensk byggmarknad gör det skånska byggbolaget köpvärt.

Byggbolaget Peabs senaste tio år har varit en tudelad historia. Från att 2005��2009 ha redovisat en genomsnittlig avkastning på eget kapital på nära 25 procent, väl över målet på 20 procent, föll avkastningen under perioden 2010–2014 till knappt 11 procent i genomsnitt. Omsättningen toppade 2012 och avkastningen på eget kapital bottnade ur 2013 vid knappt 4 procent.

Den försämrade lönsamheten förklaras av att Peab under den expansiva fasen fram till 2012 tog på sig alltför stora projekt med svag lönsamhet. Därefter har det funnits ett tydligt effektiviseringsbehov och bolaget har tvingats att tänka om. En ny ledning och en förändrad ägarbild har växt fram, något som blivit startskottet för ett nytt Peab.

På ägarsidan skedde den stora förändringen för drygt ett år sedan när Erik Paulsson, som tillsammans med sin bror Mats grundade Peab 1959, valde att sälja sitt innehav i Peab, för att i stället stärka sin position inom en grupp fastighetsbolag. Makten i Peab koncentreras nu i stället helt till Mats Paulsson och sonen Fredrik Paulsson vars ägarandel uppgår till 46,2 procent.

Ett år tidigare, våren 2013, lämnade vd Jan Johansson på grund av en svag utveckling med interna problem och flera misslyckade projekt. Kring bygget av nationalarenan Friends Arena i Solna blev det en rättegång om mutor, där Peab till slut friades i hovrätten. Vid bygget av Tele 2 Arena stavades problemet stora förseningar. Lägg därtill problem på den norska marknaden samt ett rejält bakslag i samband med att gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs. Totalt förlorade Peab nästan 300 miljoner på gruvbolagets haveri. Ett annat stort projekt som togs med hög riskprofil är jättegallerian Mall of Scandinavia som byggs i Solna. Hur det slutar återstår att se. Gallerian beräknas öppna i november.

I samband med att Jan Johansson gick blev Jesper Göransson utsedd till tillförordnad vd. Han lanserade senare ett övergripande åtgärdsprogram och en långsiktig plan för att få bukt med den sviktande lönsamheten. Bland åtgärderna märktes en renodling av byggverksamheten och en ny modell med en mer lokalt förankrad byggverksamhet. En tydligare region­indelning med fokus på bostadsproduktion i storstadsområdena togs även i bruk. Dessutom skiftade fokus från stora och resurskrävande projekt till mindre och medelstora projekt med högre lönsamhet.

Sammanlagt reserverade Peab 920 miljoner för genomförandet av omstruktureringsprogrammet där målet var att spara 350 miljoner kronor per år.

Översynen var välbehövlig och började visa resultat under fjolåret då vinsten vände upp. Att vd Jesper Göransson fått förnyat förtroende är ett kvitto på att bolaget är på väg åt rätt håll. Under första halvåret i år ökade vinsten per aktie med 19 procent. Huvudförklaringen är ett lägre räntenetto då rörelseresultatet i stort var oförändrat jämfört med året innan, men framöver lär ytterligare åtgärder bidra till en förbättrad rörelsemarginal.

På den positiva sidan märks också en stark orderingång som under andra kvartalet följde upp en stark inledning på året. Ökningen under första halvåret summerar till 14 procent. Rörelsemarginalen förbättrades inom bygg och anläggning, men var något lägre inom industriverksamheten, delvis beroende på intäktsbortfall från malmtransporter till Northland.

Vid sidan av interna åtgärder talar även en allt starkare byggmarknad för Peab. Under fjolåret ökade byggandet i Sverige med 10 procent och i år väntas tillväxten bli ännu högre. Aktiviteten på bostadsmarknaden hålls uppe av låga räntor, en stark sysselsättningsutveckling och fortsatt ökade priser på bostäder.

Sedan 2012 har investeringarna i bostadsbyggandet ökat kraftigt och väntas göra så även i år för att sedan mattas av under 2016. Sett i ett historiskt perspektiv ligger bostadsinvesteringarna nu på en nivå som senast sågs under 2006–2007. Skattehöjningar och amorteringskrav är faktorer som kan ge en viss avmattning nästa år. Fortsatt bostadsbrist och snabb befolkningstillväxt talar samtidigt för god underliggande efterfrågan på bostäder.

Bland börsens byggbolag framstår Peab som ett av de mest intressanta att äga då vi nu ser tydliga förbättringar i spåren av tidigare åtgärder. Den stora exponeringen mot en stark svensk marknad och bättre styrning från ägarleden gör också att vi ställer oss mer positiva.

De närmaste tre åren räknar vi med 15 procents vinsttillväxt per år. Rabatten gentemot nordiska byggbolag hamnar då på cirka 10 procent. Jämfört med bara Skanska och NCC ökar rabatten till cirka 15 procent. Det är en riskrabatt för tidigare synder som är i överkant givet de stora förändringar ­Peabs nya ledning genomfört. Köp med riktkurs 70 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.