Berner och ”Svennis” talarbranschens nya stjärnor

Glöm ”teambuilding” och Göran Kropp-historier på nästa kick-off - nu laddar talarbranchen upp med nya namn. Vad sägs om en dos livsstil från Wallpaper-redaktören Tyler Brülé, motivationspeppning av Magdalena Forsberg – eller kanske en lektion i ledarskap från Expressens tidigare chefredaktör Joachim Berner?

Talarbranschen, det vill säga förmedling av föreläsare till konferenser, kick-offs och större seminarier har länge dominerats av namn som handelsprofessorn Kjell A Nordström, trendprofessorer som Bi Puranen samt äventyrare som Göran Kropp och Mikael Reuterswärd. Under våren får de dock vaktavlösning när en rad nya namn dyka upp på föreläsningsscenen.

På talarförmedlingen Content, som är en av de nyare aktörerna i branschen, slår man ett slag för Tyler Brülé, chefredaktör för Wallpaper som talar om nya livsstilar, rallykartläsaren Tina Thörner på temat ”att vara kvinna i en manlig värld” och även kändispastorn Runar Sögaard som ingår i deras ”stall”.

Även på Talarforum har man ett antal nya namn på repertoaren. Ett sådant är flygexperten Bo Sehlberg, även ansvarig utgivare för Flygrevyn, som talar under rubriken ”vågar du verkligen flyga?”, ett högaktuellt ämne efter höstens terrorattacker och flygolyckor. Andra nya namn är skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg, hyllade fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och även Expressens tidigare chefredaktör Joachim Berner.

Berner lanseras i ett mailutskick till Talarforums kunder som ”landets yngste mediakomet” och beskrivs som en ”uppskattad talare, kunnig, kontroversiell, erfaren, engagerande.”

”Joachim Berner är ett namn som väldigt många har någon uppfattning om och är nyfikna på”, säger Pia Laestadius på Talarforum.

”Han är ingen vanlig ’proffstyckare’ utan har väldigt konkret befunnit sig i verksamheter och gjort något själv. Sådana personer är alltid väldigt populära”, säger Pia Laestadius på Talarforum. Någon fastställd uppgift om vad han kostar att anlita finns dock inte, det ”beror på” typen av uppdrag.

Joachim Berner själv poängterar för Ekonomi24 att det inte handlar om någon ny heltidskarriär. ”Det kommer inte att vara varken huvudsyssla eller heltidsjobb framöver, jag kommer att ha ett annat jobb också. Men jag har fått ganska mycket förfrågningar om föredrag och de bokningarna ska gå genom Talarforum som agent framöver”, säger han.

”Huvudsakligen är det ämnen som ledarskap och kommunikation jag ska tala om. Hittills har förfrågningarna kommit från alla möjliga typer av bolag, både mediebolag, företag i andra branscher samt från offentlig sektor och skolor.”

Berner saknar knappast rejäla erfarenhetskällor i ämnena att ösa ur.

”Att leda och förändra stora institutioner ställer stora krav på ledarskapet. Joachim Berner har radikalt förändrat tre av Sveriges största tidningar – i bland under hårt motstånd både internt och externt. Det blåser på toppen i synnerhet i offentliga positioner”, skriver Talarforum om honom.

Så sent som i samband med att han nyligen sade upp sig från Expressen framkom kritik mot hans ledarstil, men frågan om hur han tror att Expressens anställda reagerar på att han nu ska föreläsa i ledarskap ställer han sig rätt oförstående till. ”Jag känner inte igen mig i bilden av att jag skulle fått mycket kritik. Det fanns säkert några som var kritiska men också många som ville att jag skulle stanna. Jag kan inte se varför någon på Expressen skulle ha synpunkter på att jag pratar om ledarskap”, säger Berner. Beträffande ämnen står ledarskap generellt sett fortfarande högt i kurs, liksom stress- och krishantering och motivation.

”Något som känns riktigt ute är ’teambuilding’, som länge var ett magiskt ord i sådana här sammanhang”, säger Petra Nedfors på Content. ”Fokus ligger istället på individen. Att peppa folk till att våga gå vidare och ta nya tag, trots att många är ganska trötta efter ett tufft 2001, är mer angeläget än någonsin på många företag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.