Besked om omstridda whiskeyfat: Mackmyra-drycken tillhör köparen

Privatpersoner som redan köpt Mackmyras whiskey kan dra en lättnadens suck. Deras dryck ingår inte i konkursboet. Men svensk alkohollagstiftning krånglar inte oväntat till situationen. Kunderna får snällt vänta ytterligare en tid på sina flaskor.
Besked om omstridda whiskeyfat: Mackmyra-drycken tillhör köparen - dsc-7541-scaled
Mackmyra

När whiskey-producenten Mackmyra ansökte om konkurs den 19 augusti blev det största frågetecknet snabbt vad som händer med de drycker som privatpersoner redan betalat, men som fortfarande lagras eller befinner sig på uthämtningsställen.

Det juridiska förhållande som bestämmer om de sålda varorna ska ingå i konkursboet eller inte var oklart. Köpare av flaskor och fat var oroliga för att deras whiskey och gin kunde säljas av förvaltaren för att betala bolagets skulder. Runt 4 500 fat har reserverats av privatpersoner och företagskunder, till ett värde av totalt cirka 100 Mkr.

Bära hem med händerna

Nu har Gävleföretagets konkursförvaltare Emma Berglund Uväng klargjort situationen på bolagets hemsida i ett meddelande som låter ana de byråkratiska diskussioner som fört bakom kulisserna.

Man konstaterar att “frågan är långt ifrån enkel”, men att konkursförvaltaren “landat i bedömningen” att privatpersonerna har separationsrätt. Det innebär att de lagrade dryckerna inte ingår i konkursboet och därmed inte kan säljas. Men – rätten gäller bara drycken och inte de fat och flaskor den befinner sig i, vilka ägs av bolaget.

En lösning för tappning på flaska måste alltså hittas av uppenbara skäl. Enligt meddelandet sannolikt genom att näste köpare förpliktigar sig att ordna det.

Svensk alkohollagstiftning fördärvar smaken

Ett ytterligare problem är att alkoholskatt och moms har inte betalats av kunderna.

“Dessutom utgör alkohollagens bestämmelser hinder mot uthämtning”, står det vidare.

För att lösa problemet kommer konkursförvaltningen att ställa som villkor för ett bolagsförvärv att köparen respekterar separationsrätten genom att “infria utställda värdebevis och säkerställa att whiskyn/ginen buteljeras och att uthämtning kan ske”.

Berglund Uväng har tidigare sagt att det redan finns flera intresserade köpare av Mackmyra, men man varnar i meddelandet för att processen kan ta tid. Tålamod är med andra ord på sin plats hos kunderna, men frågorna från privat-köparna ser ut att ha varit många för nu ber konkursförvaltaren att de håller sig från telefonerna:

“(…) vad som gäller för alla olika sådana fall kommer att bedömas successivt. Det är alltså ingen idé att kontakta konkursförvaltningen med frågor om bedömningen i enskilda fall i detta läge”, skriver man i fetstil.

Men ett antal osäkerheter lär fortsätta plåga whiskey-köparna. Bland annat ger meddelandet inte besked huruvida Mackmyras näste ägare bär fullt ansvar även för den fortsatta lagring som krävs av vissa dryckespartier för att de ska bli fullvärdiga.

Ingen skål för företag

Sämre besked lämnadr meddelandet till de runt 10% av Mackmyras kunder som består av företag. Där anser konkursförvaltaren inte att någon separationsrätt gäller och inga krav kommer att ställas på bolagsköparen att skydda deras intressen. Företagskunderna kommer att tas upp som “vanliga” fordringsägare i konkursen.

Orsaken till Mackmyras konkurs var i sista skedet en skatteskuld. Ett antal nyemissioner från ägarna över de senaste åren inte räckt, och när bolagets bank sa upp checkkrediten, klarade man inte likviditeten, sa tillförordnade VD:n Patrick Björsjö vid konkursen.

Stora aktieägare i Mackmyra, bakom privatpersonen Lennart Hero som äger 56%, är Avanza Pension.

LÄS ÄVEN:

Mackmyra ansöker om konkurs

Hernö Gin: Upplevelsen är halva värdet

Hernö gin ökar omsättning och rörelseresultat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör