Betala skulderna, Trelleborg
Färdigstädat. Det är ett bra ord för att beskriva Trelleborgskoncernen efter Fredrik Arps år som vd.
Besparingar, försäljningar av udda verksamheter, kraftiga återköp av egna aktier – för att förbättra nyckeltalen och slimma balansräkningen – och avslutningsvis ett jätteförvärv i form av fjolårets köp av brittiska PSS. Det senare gjorde i ett slag att Trelleborgs omsättning ökade med 40 procent. Nu är bolaget en gigant med en omsättning på en bra bit över 20 miljarder kronor och en årlig nettovinst, borträknat goodwill, på över miljarden.
Trelleborg är ett av världens största industrigummiföretag och tillhör marknadsledarna i nästan allt det gör. Och fram till i våras såg det också som om Fredrik Arp fått sitt kvitto från aktiemarknaden. Kursen stod en bit över 140 kronor och framtiden såg lovande ut.
Men nu har aktien fallit tillbaka och återigen hamnat strax över 100-lappen. Samtidigt som företag som Atlas Copco, Sandvik, SKF och Volvo står nära sina kursrekord. I siffror är det ännu värre – Trelleborgsaktien handlas till vinstmultiplar som ligger 20-40 procent lägre än de andra verksstadsbolagen. Tittar man på ett annat nyckeltal, p/s-tal (pris/omsättning) är aktien verkligen undervärderad. Atlas och Sandvik har börsvärden som är högre än sina respektive omsättningar medan varje omsättningskrona i Trelleborg värderas till 40 öre.
Något stämmer med andra ord inte. Problemet stavas skulder. Trelleborg har, vilket beror på köpfesten, för höga skulder. Skuldsättningsgraden, skulder genom det egna kapitalet, är 90 procent. Volvo som exempel är skuldfritt, Scania snart samma sak, och övriga verkstadsjättar ligger på cirka hälften eller upp till 60 procent av det egna kapitalet. Nivåerna i Trelleborg skrämmer investerare och gör att värderingen med hänsyn till skulderna inte är lika attraktiv.
I dag räknar de flesta analytikerna nämligen med så kallade EV-värden (enterprise value) som kan översättas med nettoskuld plus börsvärde. Räknar man EV-värde framstår Trelleborg inte som lika billigt. Det blir inte bättre av att koncernens kapital på 8 miljarder kronor till 7 miljarder består av goodwill.
De starka kassaflöden som rörelsen genererar borde med andra ord gå åt till att amortera skulder och inte till nya förvärv. Visserligen är dagens ränta mycket fördelaktig, men risken i bolaget dras genast ner om skuldsättningen skulle hamna på halva egna kapitalet. Däri ligger dagens värderingsproblem. Om Fredrik Arp tar itu med det bekymret skulle marknaden omedelbart ta tillbaka aktien i sin famn.
Hur går då själva verksamheten? Tja, den tickar på som den ska. Första halvåret i år blev i princip som utlovat, även om de höga råvarukostnaderna påverkat verksamheten lite grann och dessa kostnader inte förts vidare till kunderna. Men Trelleborg står fast vid att marknaden förbättras under hösten och att detta kommer att synas i resultatet.
Vinsten i år är dopad av en reavinst från försäljning av den andra halvan av Trenor (Bröderna Edstrand, Reynolds med flera), men nästa år tjänar bolaget 1,2 miljarder om man bortser från goodwillavskrivningar, vilket ger ett p/e-tal på 8. Åtta gånger vinsten för ett av Sveriges största verkstadsbolag är häpnadsväckande lågt, även om det är ett stiftelsekontrollerat konglomerat med hög skuldsättning. Utdelningen borde bli en femma per aktie, vilket motsvarar 4,5 procent.
Aktien är värd cirka 130 kronor. Men skulderna måste minska. Kanske är det först då som Trelleborg blir färdigt.
____________________________________
Billigt trots skulder
P/e-tal Skuldsättnings-
20051) grad i %
Atlas Copco 11 49
Sandvik 13 60
Scania 11 20
SKF 11 18
Trelleborg 8 90
Volvo 10 0
1)Borträknat goodwillavskrivningar
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.