Bilkedjans sju svåra år
VÄNTA Mekonomens tid på börsen har kantats av förhoppningar som kommit på skam. Det räcker med att nämna planerna på en internationell expansion till tio länder, som tack och lov blåstes av innan den kostat alltför mycket, liksom ambitionerna att växa in närliggande marknader med reservdelar till båtmotorer och snöskotrar. Och under minst tio år plågades Mekonomen av förluster i Danmark, men den rörelsen ska nu vara avvecklad.
Den senaste kvartalsrapporten ser ut att utgöra en fortsättning på problemen. Bolagets försäljning på 1,4 miljarder kronor, i nivå med motsvarande kvartal 2016, var en besvikelse. Rörelseresultatet, rensat för extraordinära poster, är också en missräkning. Det föll med cirka 10 procent till 127 miljoner kronor. Börsens dom blev hård. Aktien föll 15 procent på ett par dagar till nivåer kring 140 kronor. Därmed är kursen tillbaka på samma nivåer som 2010. Sju förlorade år under en tid när börsen som helhet klättrat med 85 procent.
Så sent som förra året vid den här tiden, för i dagarna ett år sedan, fanns det förhoppningar om en kursändring. En ny huvudägare dök överraskande upp på scenen. Amerikanska branschkollegan LKQ Corp tog över handels- och finansfamiljen Ax:son Johnsons 25-procentiga innehav för cirka 1,66 miljarder kronor, eller cirka 170 kronor per aktie. Förhoppningar saknades inte om att amerikanerna, i kraft av att ha tio gånger större försäljning, skulle överta hela bolaget.
Men något bud kom aldrig, trots att det har varit fritt fram nu under ett halvår att återkomma. Symtomatiskt för det svaga amerikanska intresset är kanske det faktum att LKQ Corps amerikanske vd Robert Wagman inte ens har besökt Mekonomen under det år då hans bolag har varit största ägare. Och därmed är det dags att fundera på vad Mekonomen kan uppnå på egen hand.
Först krävs att bolaget återfår arbetsro. Förre vd:n Håkan Lundstedt avgick förra hösten, och frågan om en ny permanent efterträdare tilläts dra ut på tiden nästan ett halvår. Pehr Oscarson fick rollen som vd först i mars i år. Samtidigt försvann ordföranden, den förre Ica-generalen Kenneth Bengtsson, i samband med att amerikanerna tog över huvudägarskapet. De satte in två representanter i styrelsen, bland dem den nye ordföranden, det amerikanska företagets Europachef John Quinn. I förra veckan presenterade så Oscarson sitt team, mer än ett halvår efter att han utsågs till vd. Frågan är hur effektivt det blir med totalt tolv personer i ledningsgruppen, när den tidigare ledningsgruppen utgjordes av fyra personer.
På en i grunden gynnsam marknad, fler bilar än någonsin rullas ut på svenska vägar, behöver Mekonomen nu vinna tillbaka förlorade marknadsandelar och växa med lönsamhet. Ändrade bilägarvanor, allt ifrån bilpooler till elbilar, som behöver färre reservdelar, pressar branschen i motsatt riktning. Vi satte sälj i oktober 2016 och sedan dess har aktien fallit 15 procent.
Affärsvärlden tror på en svag förbättring kommande år och då är aktien inte övervärderad med p/e-tal på cirka 14 för i år och nästa år. Men för att köpa aktien, när chansen till ett bud verkar obefintlig, vill vi först se en vändning till det bättre. Rekommendationen höjs till vänta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.