Billerud minskar omsättning och rörelseresultat

Förpackningsbolaget Billerud redovisar minskande omsättning under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst.
Christoph Michalski, VD för Billerud Korsnäs.
Christoph Michalski, VD för Billerud. Foto: Billerud

”Det andra kvartalet var utmanande med de lägsta försäljningsvolymerna någonsin och med en valutaneutral nedgång av nettoomsättningen på 18% jämfört med samma period föregående år. Den största försäljningsnedgången var i Nordamerika på grund av den fortsatta lageravvecklingen som ledde till produktionsbegränsningar. Detta, i kombination med historiskt höga fiberkostnader i Europa, resulterade i ett svagt resultat”, uppger VD Christoph Michalski.

Omsättningen sjönk 12,8% till 9 953 miljoner kronor (11 408).

Billeruds totala försäljningsvolym för kvartalet uppgick till 831 kton (995), negativt påverkad av låg efterfrågan och lagerjusteringar från kundernas sida, vilket resulterade i ytterligare produktionsbegränsningar.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 188 miljoner kronor (2 267), med en justerad ebitda-marginal på 1,9% (19,9). Det försämrade resultatet berodde främst på låga volymer, högre insatskostnader och omvärdering av färdigvarulager, vilket bara delvis motverkades av ökade försäljningspriser, valutaeffekter och leverans av vårt effektivitetsförbättrings-program, skriver förpackningsjätten.

Den negativa finansiella påverkan av stoppet och saneringen i Escanaba under kvartalet var 85 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev -496 miljoner kronor (1 609).

Resultatet efter skatt blev -481 miljoner kronor (1 419). Resultat per aktie hamnade på -1,94 kronor (6,83).

”För det tredje kvartalet förväntar vi oss fortsatt låg efterfrågan för alla produkter utom vätskekartong, där efterfrågan är stabil. Vi kommer fortsätta att anpassa vår produktion till efterfrågan. Våra priser förväntas vara mer stabila, medan mix kommer ha en negativ påverkan. Kostnaderna för insatsvaror förväntas minska, även om fiberkostnaderna i Europa förblir höga”, uppger Billerud-chefen.

Billerud, Mkr Q2-2023 Q2-2022 Förändring
Nettoomsättning 9 953 11 408 -12,8%
EBITDA, justerat 188 2 267 -91,7%
EBITDA-marginal, justerad 1,9% 19,9%
Rörelseresultat -496 1 609
Rörelsemarginal 14,1%
Nettoresultat -481 1 419
Resultat per aktie, kronor -1,94 6,83

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco