Biometribolag lyfter på börsen

Stockholmsbörsen inledde måndagens handelssession strax under nollstrecket för att sedan avancera och ses i skrivande stund i positivt territorium.

Den svenska rapportsäsongen är i princip över vilket flyttar fokus till makroekonomiska händelser. I Grekland rasar Atenbörsen när marknaden återöppnat efter att ha hållit stängt i fem veckor.

SIX Generalindex var vid klockan
10.16 upp med 0,2 procent till 511 och OMXS30-index steg 0,1 procent till 1.618. Omsättningen var 1,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Atenbörsen rasade med 22 procent
på måndagen efter att ha hållit stängt sedan den 26 juni. Börsen öppnade utan restriktioner för utländska investerare. Dock ska det enligt uppgifter från en finansreglerande myndighetsperson till Reuters ännu inte finnas möjlighet att blanka aktier i samband med öppningen.

Den svaga utvecklingen på de
kinesiska börserna fortsatte under måndagen där sämre inköpschefsstatistik än väntat tyngde marknaden. Det definitiva inköpschefsindex för juli månad sjönk jämfört med föregående månad och jämfört med det preliminära utfallet.

I svensk statistikväg
presenterades inköpschefsindex för tillverkningssektorn för juli månad vilket var över förväntan. Index uppgick till 55,2 procent vilket var högre än analytikernas förväntningar som låg på 52,8 procent enligt SIX News sammanställning.

På bolagsfronten har Nokia sålt
sin digitala karttjänst Here till ett konsortium av biltillverkare innefattande bland annat Audi, BMW och Daimler till ett enterprise value på 2,8 miljarder euro med en förväntad reavinst om 1 miljard euro. Affären väntas slutföras under det första kvartalet 2016 och är föremål för sedvanligt godkännande av konkurrensmyndigheter. Aktien sjönk 0,8 procent.

Bland storbolagen ger Electrolux,
Atlas Copco och Telia Sonera stöd åt index med noterade uppgångar på 3,3, 1,3 respektive 0,5 procent.

Astra Zeneca kommer att ingå i ett
strategiskt samarbete med Isis Pharmaceuticals omfattande behandlingar inom hjärta/kärl, metabola syndromet och njursjukdomar. Samarbetet utökar tidigare relation mellan de båda bolagen. Astra Zeneca kommer att göra en upfrontbetalning om 65 miljoner dollar samt utvecklingskostnader och regulatoriska milstolpsbetalningar för varje program. Astra Zeneca var upp 0,6 procent.

Precise Biometrics är dagens stora
vinnare och noterar en uppgång om 7,0 procent under hög omsättning efter bolaget meddelat att de ingått i ett avtal med taiwanesiska Elan Microelectronics för licensering av Precise Biometrics produkt för fingeravtrycksverifiering.

Börsveckan ger rekommendationen
köp för Byggmax, Nordax, Betsson, Probi och Inwido. Vidare byter banken ut SEB mot Handelsbanken.

Nordax och Probi fick mest stöd av
köprekommendationen och avancerade med 3,1 procent vardera. Byqqmax, Betsson och Inwido noterar också uppgångar på 2,9, 2,1 respektive 1,1 procent.

Vidare i rekommendationsflödet har
Danske Bank sänkt sin riktkurs för Loomis till 275 kronor från tidigare 290 kronor med upprepad köprekommendation. Med en kombination av andra kvartalets vinstmiss och avsaknad av en långsiktig lösning för en ny vd ser Danske Bank att Loomis aktiekurs kan hålla sig ”dämpad” framöver. Aktien är ned
1,2 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

511    

+0,2   

+12,1

OMX Stockholm 30           

1.618    

+0,1   

+10,5

SIX Return index             

956    

+0,2   

+15,7

SIX Sverige cykliskt 15      

449    

+0,3   

+12,7

SIX Sverige defensivt 15     

536    

+0,6   

+19,2

SIX Volatilitetsindex       

15,2    

+2,8   

-2,8

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco