Kryphål utnyttjas för att handla på insynsinformation

Ledande personer i flera börsbolag har utnyttjat en lucka i regelverket för att göra aktieköp innan allmänheten fått tagit del av företagens resultat. Det rapporterar Ekot.
Kryphål utnyttjas för att handla på insynsinformation - Scandi Standard
Foto: Scandi Standard

Enligt regelverket får en insynsperson senast handla aktier 30 dagar innan en kvartals- eller helårsrapport. För de bolag som rapporterar sent under ett kvartal skapar det ett kryphål, där personer kan handla med insynsinformation innan rapporten utan att falla in under de här 30 dagarna.

Enligt Finansinspektionens insynsregister har den här typen av handel skett i flera svenska företag under sommaren, bland annat i Storskogen, Vestum, Precise Biometrics, Latour och Scandi Standard, rapporterar Sveriges Radio.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets