Bioteknik – nästa bubbla?

Ska bioteknikaktierna gå samma väg som IT-branschen? Det vill säga rakt ned i källaren.

Det är lätt att se likheterna mellan dessa sinsemellan helt åtskilda branscher: I år har börsvärdena i bioteknikbranschen halverats, aktiemarknadens förtroende är mycket lågt och viljan att skjuta till nya pengar har minskat.

En stor skillnad är emellertid att bioteknikbranschen befinner sig i ett mycket tidigt skede av utvecklingen. Då är det naturligt med stora börssvängningar, utslagning av nya bolag och nya bolag. Av alla dessa bolag är det till slut endast ett fåtal som kommer att stå kvar som vinnare.

Historiskt dålig placering

Inte blir framtidsperspektiven bättre av att historien visar att bioteknikaktier sällan eller aldrig utvecklas till en bra placering. Om det skvallrar inte minst Affärsvärldens bioteknikindex. Sedan börstoppen i mars 2000 har bioteknikaktier i genomsnitt fallit med 85 procent medan börsen som helhet backat med 62 procent. Och bara i år uppgår bioteknikraset till 50 procent för Affärsvärldens bioteknikindex.

Även om biotekniksektorn har lyfts fram som ett framtids- och tillväxtområde så är branschen fortfarande försvinnande liten på börsen. I synnerhet efter det att aktiemarknaden värderade ned branschen med mer än 5 miljarder kronor till de 4,9 miljarder kronor som nu kvarstår av bioteknikindex. Biotekniksektorn svarar endast för 0,25 procent av Affärsvärldens generalindex. Det är mindre än vad medicinteknikbolaget Perbio Science med ett börsvärde på 5 miljarder kronor ensamt står för. Medicinteknik och läkemedel har till skillnad från bioteknik växt betydligt och svarar tillsammans för 10 procent av börsens samlade värde.

Följer Nasdaq

Men som så ofta tycks Stockholmsbörsen bara vara en avspegling av vad som händer i resten av världen. Affärsvärldens bioteknikindex följer nämligen Nasdaqs bioteknikindex slaviskt (se indexdiagram på föregående sida). Tillsammans avspeglar kursdiagrammen det förlorade förtroende för bioteknikbranschen. Kurvornas lutning antyder också hur högt värderade bolagen var på den tiden då omsättning, vinster och aktiekurser antogs ha evig tillväxt.

En förklaring till den kraftiga nedvärderingen är alla de bakslag som drabbat bolagen. Det gäller allt från forskningsfiaskon till misslyckade patentansökningar och allt för hög kapitalförbränningstakt.

Tuffare klimat

En annan förklaring är det generellt sett tuffare börsklimatet som drabbat de flesta branscher men främst tillväxtbranscherna. Det har lett till en kärvare marknad för kapitalanskaffning vilket ökat riskerna i kapitalkrävande forskningsbolag.

Bland de renodlade svenska bioteknikbolag är det egentligen bara Medivir som klarat sig hyfsat. Det beror främst på att bolaget har presenterat flera uppskattade samarbeten. I våras ingick Medivir ett avtal med Roche. Uppgången förklaras också av att bolaget lyckades vända ett kraftigt negativt halvårsresultat förra året till ett positivt resultat på 4,3 miljoner kronor.

Det största misslyckandet svarar annars Tripep för. Tripep är under upplösning sedan bolaget delats upp i två läger. En del, med vd i spetsen, som inte tror på bolagets forskning och som vill avyttra bolagets tillgångar och återbetala dessa till aktieägarna. Och en del av bolaget som vill köra vidare med den nuvarande prekliniska forskning.

Att investera i bioteknik är inte lätt. Men om devisen att inte lägga alla ägg i samma korg gäller för aktier i allmänhet så gäller den i synnerhet för aktierna i biotekniksektorn. Den placerare som vill bygga upp en aktieportfölj med bioteknikaktier bör rikta blickarna utomlands och redan från början bygga en internationell portfölj snarare än en nationell. Den svenska börsen erbjuder fortfarande inte en tillräckligt bred palett av bioteknikbolag för att tillfredställa en aktieplacerare.

Men den som lyckas pricka rätt bland den stora samlingen forskningsbolag kan få god avkastning på investerade pengar.

Active Biotech

Kursutveckling i år: – 61 procent

Ifrågasatt forskning. Lågt värderat. Sålde sin vaccinverksamheten förra året. Forskar nu på ett lovande oralt läkemedel mot multipel skleros.

Biogaia

Kursutveckling i år: – 53 procent

Biogaia sålde i somras Biogaia Fermentation i Lund till Novozymes. Fokuserar nu på functional foods. Försäljningen gav ett välbehövligt kassatillskott på 110 mkr.

Bioinvent

Kursutveckling i år: – 41 procent

Bioinvent noterades på börsen förra året. Bolagets största affärsområde utvecklar lösningar och utrustning för att behandla ofrivillig barnlöshet. Bolaget köpte i sommar rättigheterna från Thymon LLC till att utveckla en ny typ av läkemedel mot med HIV. Starka finanser.

Biophausia

Kursutveckling i år: – 36 procent

Misslyckad forskning. Biophausias huvudprodukt är Rescueflow som bolaget säljer via grossister. Ny vd sedan i våras.

Biora

Kursutveckling i år: -1 procent

Dentalbolaget Biora brottas med tillväxtproblem. Har dock lyckats genomföra prishöjningar på bolagets produkter i USA och i Tyskland. Bolaget har också påbörjat försäljning till Japan.

Diamyd Medical

Kursutveckling i år: -7 procent

Läkemedelsbolaget Aventis ingick nyligen ett samarbetsavtal med Diamyds konkurrent Peptor från Israel. Det är ett bevis för intresset för forskningen. Diamyd Medical utvecklar ett vaccin mot insulinberoende diabetes som befinner sig i en fas II-studie. Resultat från studien beräknas inom nio månader. Därefter ska Diamyd Medical söka samarbete med ett större läkemedelsföretag.

Diffchamb

Kursutveckling i år: – 29 procent

Diffchamb redovisade en vinst i senaste rapporten. Omsättningen ökade med 22 procent. Diffchamb planerar att genomföra ytterligare förvärv under hösten.

Karo Bio

Kursutveckling i år: – 61 procent

Karo Bio har fyra partnerskap med läkemedelsföretag för utveckling av behandlingsmetoder för folksjukdomar.

Maxim

Kursutveckling i år: – 61 procent

Q3-rapport kom in i linje med aktiemarknadens förväntningar. Värderingen är låg vilket antyder att aktiemarknaden är fortsatt skeptisk till bolaget. Flera stämningar mot sig i USA efter FDA-bakslaget för ett par år sedan kring bolagets cancermedel Ceplene. Hög risk.

Medivir

Kursutveckling i år: + 10 procent

Bäst på börsen i år bland bioteknikaktierna trots bakslag för ett av HIV-preparaten. Den enda aktien i gruppen som ökat i värde. Rapporterade om en vinst i den senaste rapporten. Bolaget söker samarbetspartner.

Oxigene

Kursutveckling i år: – 65 procent

Oxigene har nog med pengar för att kunna bedriva kliniska studier för vaskulär targeting under tre år enligt bolagets vd Fred Driscoll. Det trots att kassan minskade dramatiskt de sista tre månaderna enligt rapporten.

Tripep

Kursutveckling i år: – 34 procent

Oenighet i bolaget om verksamheten ska drivas vidare. Extrastämma den 17 september. Styrelsens förslag är att avyttra bolagets tillgångar och återbetala pengarna till aktieägarna. Till ny styrelse föreslagits Anders Vahlne, Rolf Nordström, Erik Nerpin och Matti Sällberg. Gruppen har tidigare meddelat att de avser verka för en utdelning eller motsvarande av 7,50 kronor per aktie. VD hans Möller anser inte att bolagets HIV-preparat GPG fungerar.

Vitrolife

Kursutveckling i år: – 29 procent

Vitrolife meddelade förra veckan att man sålt försäljningsrättigheterna till Ophtalin (ögonkirurgi) och Fermathron (artros) samt sin produktionsanläggning i Skottland. Det franska bolaget Ioltech betalar 31 miljoner för hela paketet. Åtgärderna är ett steg i bolagets försök att förbättra marginalerna genom att sälja ut olönsamma verksamheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF