Bitcoin-chef dömd till två års fängelse

Den tidigare vd:n för bitcoinföretaget Bit Instant har dömts till två års fängelse för att ha hjälpt användare på Silk Road att anonymt byta pengar mot bitcoin.

Enligt åklagaren har Bit Instant-vd:n, tillsammans med en annan man, använt Bit Instant för att sälja mer än en miljon dollar till kriminella som agerade på det illegala nätverket Silk Road. Det skriver Engadget.

I september erkände sig vd:n skyldig, men försökte förmå domaren att inte döma honom till fängelse.

– Jag klantade mig. Personerna som är verksamma inom bitcoin är rädda och det pågår ingen penningtvätt längre. De är livrädda. /…/. Jag behöver vara där ute. Om ers nåd låter mig göra det så kan jag vara därute i världen och se till att människor inte gör samma dumma saker som jag gjorde, sade han då.

Trots mannens uttalande och att hans advokater hänvisade till hans brott som ungdomliga misstag ansåg domaren att ett fängelsestraff var viktigt för att varna andra som verkar inom penningtvätt eller växlar pengar utan licens.

Enligt Bloomberg är vd:n dock rätt nöjd med domen.

–  Rättvisa har skipats. De försökte låsa in mig i sex år, vilket hade varit orättsvist. Jag tycker att det slutade ok, sade han.

Den andre mannen som anklagas för att vara involverad i bitcoinförsäljningen har även han erkänt sig skyldig. Han straff kommer att fastställas inom den närmsta tiden.

Silk Road anses av amerikanska myndigheter vara en handelsplats för otillåtna droger och andra illegala aktiviteter och stängde ner förra året.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG