Björn Ulvaeus projekt Slottsholmen ratas av bostadsköparna

Med knappt nio månader kvar till inflyttning står över 70 procent av lägenheterna osålda i den tidigare Abba-medlemmen Björn Ulvaeus bostadsprojekt Slottsholmen. Efter veckans stora pr-kampanj höjs nu priserna på lägenheterna.

Tillsammans med de börsnoterade byggbolagen Alm Equity och Peab har Björn Ulvaeus utvecklat bostadsprojektet Slottsholmen i småländska Västervik. Det består av 38 lägenheter, varav elva av enheterna ingår i ett lägenhetshotell. Övriga 27 säljs som bostadsrätter.

I februari 2015 skickade Alm Equity ut en prislista till alla som anmält intresse för Slottsholmen. Två år senare har endast tio av Slottsholmens 27 bostadsrätter sålts. En av dem har Björn Ulvaeus själv köpt, något som Affärsvärlden berättade på torsdagen. Därmed står 17 bostadsrätter, ungefär två av tre osålda.

Alm Equitys vd Joakim Alm säger att flera köpare har hoppat av, men att det beror på förseningar i projektet.

– Det här projektet har blivit framflyttat så många gånger så vi kände att nu väntar vi tills vi har ett säkert slutdatum innan vi går ut och säljer, säger Joakim Alm till Affärsvärlden.

Björn Ulvaeus nya bostadsklipp – ska hyras ut som bröllopssvitBjörn Ulvaeus har köpt en etagelägenhet i nybyggda Slottsholmen i Västervik. När Abba-stjärnan inte själv kan vara där ska han hyra ut den som bröllopssvit. 

Nu i veckan, knappt nio månader kvar till färdigställandet i december 2017, drog Alm Equity igång en stor pr-kampanj med pressvisning av Slottsholmen där Björn Ulvaeus själv deltog. Ett antal medier var där, däribland TT och Dagens Industri.

Enligt Joakim Alm har priserna nu justerats upp, jämfört med den prislista som Affärsvärlden tog del av för två år sedan.

– Det är en ny prislista helt och hållet på de lägenheter som är kvar, säger Joakim Alm.

Enligt den tidigare prislistan över Slottsholmen kostade bostadsrätterna mellan 44 000-54 000 kronor per kvadratmeter. De nya priserna presenteras först i samband med att visningslägenheten står färdig i juni, senare i år. Det enda vi vet i dagsläget är att den ”billigaste” lägenheten kostar 3,5 miljoner kronor.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Västerviks kommun är 7 359 kronor, enligt siffror från Mäklarstatistik.

I det närliggande nyproducerade bostadsprojektet Skeppsbrokajen i Västervik säljs de nyproducerade lägenheterna för cirka 25 000 till lite drygt 31 000 kronor per kvadratmeter, drygt 40 procent lägre än priserna i projektet Slottsholmen.

– Det här är en unik plats så jag vet inte om man direkt kan titta på ett kvadratmeterpris. Här köper du en bostad i det bästa läget i Västervik, säger Joakim Alm och fortsätter:

– Det är ungefär som när du köper en klocka. Du kan köpa en Swatch eller Omega. Det är fortfarande en klocka och visar tiden, men det är inte samma produkt och är väldigt svåra att jämföra.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.