Black Week väntas omsätta 8,7 miljarder kronor i Sverige

En av handelns viktigaste försäljningshögtider står inför dörren.
Black Week väntas omsätta 8,7 miljarder kronor i Sverige - maria-mikkonen-1
Maria Mikkonen. Foto: Pressbild/ Svensk Handel

Black Week anordnas den 20 till 26 november, och drygt fyra av tio planerar att göra inköp under veckan. Totalt bedöms årets Black Week omsätta omkring 8,7 miljarder kronor. I år kommer rekordmånga även att passa på att göra julklappsköp under veckan, visar en ny undersökning från branschorganisationen Svensk Handel.

Svenskarnas intresse för Black Week är alltså fortsatt stort, men trenden viker något nedåt detta år, vilket kan tillskrivas tuffa ekonomiska tider, där hushållen är mer restriktiva med sina inköp.

– Visserligen ser vi en ökning i omsättning under Black Week i år. Från 8 miljarder kronor föregående år till 8,7 miljarder kronor i år. Denna ökning ska dock tas med en nypa salt, givet att siffrorna presenteras i löpande siffror. Det finns alltså en inflationseffekt att ta hänsyn till. Men trots det kan vi konstatera att Black Week är en väldigt viktig handelshögtid för många av våra medlemmar, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Under senare år har Black Week även kommit att bli startskottet för julhandeln. Denna trend fortsätter att hålla i sig och öka. Totalt anger sju av tio konsumenter att de kommer att börja med sina julklappsinköp under veckan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.