Unilever trotsar IPO-kylan med Magnum-notering

Den första juli bildades The Magnum Ice Cream Company som en avknoppning av Unilever. Varje år producerar man två miljarder glassar bara i huvudfabriken i Tyskland. I slutet av året ska "pinnglassen för vuxna" börsnoteras, upp till ett värde av 15 miljarder euro.
Glass
Glass är inte bara för barn Foto: Henrik Holmberg / TT

”En glasspinne som vuxna gillar.” Det var briefen till produktutvecklingsteamet på Unilever i slutet av 1980‑talet.

Ett kvitto på att gruppen lyckades över all förväntan kommer i slutet av året, då den schweiziska konsumentjätten planerar att börsnotera The Magnum Ice Cream Company, som avknoppades från den brittiska koncernen den första juli.

Bolaget ska primärnoteras på Amsterdambörsen, och värderas till upp emot 15 miljarder euro, enligt bland andra Private Equity Insight. Valet av Amsterdam sker enligt bolaget eftersom glassdivisionen har sitt huvudkontor i Nederländerna och alla intellektuella tillgångar är registrerade där.

Förra året omsatte divisionen 8,3 MEUR förra året, och den globala marknadsandelen inom detaljhandeln ligger på drygt 20%.

6 000 kossor

Och som det käkas glass. I den största produktionsanläggningen, i Heppenheim söder om Frankfurt, tillverkas två miljarder glassportioner per år. Det gör fabriken till Europas största och världens tredje största i sitt slag.

magnum
Foto: Unilever

Nära 60% av Magnum Companys globala tillverkning äger rum i Heppenheim, en ort man valt för sin centrala placering, då logistiken runt glass är lika dyr som själva produktionen. Varje dag krävs mjölk från 6000 kor, och apelsinjuice som skulle fylla 7800 badkar, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Samtidigt som transporter av färdigställda frysvaror är dyra.

Tysklands höga energikostnader har dock tyngt glassverksamhetens resultat, vilket enligt branschkällor till FAZ varit en av orsakerna till att Unilever valde att knoppa av affären. Med planerade nyinvesteringar är det tänkt att energianvändningen ska sänkas med en tredjedel.

Till nyheterna på glass-sidan berättar FAZ om en Magnum med pistage, och en glasspralin i snackformat, ”Särskilt populär bland biobesökare”, enligt fabrikschefen i Heppenheim.

”För även om glassproducenter gillar varma sommardagar så är utmaningen att öka försäljningen även under vintern”, skriver den tyska tidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.