Blankarspecialisten Andrew Left fick rätt om Evergrande – varnade redan för 10 år sedan

Blankarspecialisten Andrew Left, som grundat Citron Research, visade sig i slutändan ha rätt om den kinesiska skuldtyngda fastighetsutvecklaren Evergrande.
Evergrande
Evergrande. Foto: AP Photo/Andy Wong/TT
Left varnade för bolaget redan 2012 och menade att det var insolvent och sysslade med bokföringsbedrägeri. Rapporten som han skrev då fick honom portad från att handla på Hongkongbörsen i fem år. Det straffet löper ut nästa månad.

I en intervju med CNBC uppger Left att Evergrande-krisen varit på gång sedan lång tid tillbaka.

”Jag skrev för tio år sedan hur företaget spelade snabbt och löst med skulder och använde aggressiv redovisning för att maskera sin sanna ekonomiska hälsa. Jag fortsatte att säga hur företagets favoritprojekt kostar miljarder i finansiering utanför balansräkningen. Nu har allt det jag skrivit visat sig vara sant och lämnat det kinesiska folket lidande”, sade Left.

Evergrande dras med skulder på 300 miljarder dollar. Om bolaget går under riskerar ett stort antal kineser att lämnas utan färdiga bostäder som de redan betalat för.

I intervjun sade Left också att han inte tror att en Evergrande-kollaps kan utlösa ett Lehman Brothers-scenario med föjdeffekter på andra aktörer och den reala ekonomin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.