Fed: Kinas fastighetsproblem kan spilla över på USA

Oron i Kinas fastighetssektor kan belasta landets finansiella system, med möjliga spridningseffekter till USA, skriver Federal Reserve i sin stabilitetsrapport.
Evergrande
Krisen i Evergrande har varit ett av veckans stora samtalsämnen. Foto: TT

Sedan sommaren har kinesiska fastighetsbolaget Evergrandes enorma skuldberg skapat oro på börserna. Även andra kinesiska fastighetsutvecklare har haft svårt att återbetala sina skulder och i måndagens stabilitetsrapport varnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve för att stressen i Kinas fastighetssektor kan komma att påverka det finansiella systemet i USA. Detta på grund av storleken på Kinas ekonomi och landets globala handel. Det skriver CNBC.

”Stressen i Kinas fastighetssektor kan belasta det kinesiska finansiella systemet, vilket kan spilla över till USA”, skriver Federal Reserve.

Evergrande betalar ränta i sista stund

Huvuddelen av rapporten handlade emellertid om inhemska finansiella förhållanden i USA, och analytiker tonar ner betydelsen av Feds kommentarer om Kinas fastigheter, skriver CNBC.

Paul Christopher, chef för global marknadsstrategi vid Wells Fargo Investment Institute, säger till CNBC att oron är att en nedgång i Kinas bostadsmarknad kan leda till arbetslöshet, deflation och börsfall och sprida sig genom den globala handeln. Han menar dock att en sådan utveckling är osannolik.

Enligt Ilya Feygin, seniorstrateg vid WallachBeth Capital, har Fed tidigare kritiserats för att inte ha sett sårbarheten på den amerikanska bostadsmarknaden innan krisen 2008, och att Fed därför sätter möjliga stressfaktorer för fastighetssektorn extra mycket under luppen.