BNP-siffran lyfter kronan
Eftermiddagens USA-statistik var dock svagare än förväntat. Inköpschefsindexet i Chicago sjönk från 56,2 till 48,7 i november, vilket var lägre än marknadens förväntan om 54,0. Därmed reverserades den kraftiga uppgången i oktober.
“Chicago-undersökningen som tidigare var en pålitlig indikator för det nationella ISM-indexet har uppvisat förhöjd volatilitet i år. Även om det negativa utfallet i november antyder tröghet i Chicago-områdets aktivitet ser vi inte beskedet som nödvändigtvis indikativt för en nationell inbromsning”, resonerar Barclays Capital.
Avtalade köp av befintliga hus i USA steg med 0,2 procent i oktober jämfört med september. Det var svagare än analytikernas förväntan om en uppgång på 1,5 procent.
Sveriges BNP ökade med preliminära 3,9 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Utfallet var starkare än de 3,5 procent som väntades enligt SIX News enkät.
“Utvecklingen i realekonomin kräver ingen mer expansiv penningpolitik och detta utfall ger stöd till vår syn att Riksbanken kommer att lämna reporäntan oförändrad vid nästa möte”, skriver Swedbanks prognoschef Magnus Alvesson. Han pekar dock på att fokus på valutakursen är fortsatt hög och överraskningar, speciellt från ECB, kan öka trycket på centralbanken.
“Sammantaget bekräftar utfallet synen att Sveriges ekonomi växer brett och över potentialen. Det, tillsammans med positiva tillväxtindikatorer, bör få Riksbanken att känna sig bekväm med att inflationstrenden kommer att fortsätta upp. Det tar bort sannolikheten för att Riksbanken agerar i december, även om det beslutet sannolikt är mer ECB-beroende än statistikberoende”, skrev Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.
Handelsbanken håller med om att utfallet var starkt och pekar på att det huvudsakligen drevs av stark inhemsk efterfrågan. Den svenska ekonomin fortsätter att visa betydande styrka och åtminstone den inhemska efterfrågan förväntas komma att visa ännu mer styrka framöver.
“Det är inte en icke-händelse för Riksbanken men Riksbanken är dock tungt fokuserade på kortsiktig inflation”, kommenterade Handelsbankens handelsstrateg Andreas Skogelid.
Annan svensk statistik visade att arbetskostnadsindex för tjänstemän i privat sektor steg med 3,3 procent i årstakt i september. För arbetare var ökningen 3,6 procent.
Danmarks BNP steg preliminärt med 0,9 procent i årstakt under det tredje kvartalet och var därmed, till skillnad från det svenska, en besvikelse jämfört med väntade +1,1 procent.
Konsumentpriserna i Tyskland utvecklades preliminärt i linje med förväntan när de steg med 0,4 procent i årstakt. Tysklands detaljhandelsförsäljning sjönk dock med 0,4 procent i månadstakt under oktober, vilket var svagare än väntade +0,4 procent.
“I många stadskärnor är konsumenterna inte riktigt i julstämning än. Vi har fortfarande utrymme för förbättring”, kommenterade den tyska detaljhandelsorganisationen HDE.
Morgonens japanska statistik var blandad. Detaljhandeln överraskade på uppsidan medan industriproduktionen var svagare än väntat.
Veckans höjdpunkter är torsdagens penningpolitiska besked från ECB och den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag. Enligt en Bloomberg-enkät räknar 43 av 44 tillfrågade analytiker på ytterligare sänkning av inlåningsräntan, från dagens nivå på -0,20 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.