BoE: Enighet om tillgångsköp och ränta

Ledamöterna i Bank of England var eniga vid räntebeslutet den 10 juli när styrräntan lämnades oförändrad vid 0,50 procent.

Ledamöterna röstade således enligt siffrorna 9-0, enligt protokollet från mötet som presenteras på onsdagen uppger Dow Jones Newssires.

Ledamöterna var samtidigt eniga i beslutet att lämna programmet för tillgångsköp oförändrat vid 375 miljarder pund och röstade därmed enligt utfallet 9-0.

Medlemmarna i direktionen såg ingen förutbestämd tidpunkt för den första räntehöjningen. Enligt protokollet övervägde direktionen olika tolkningar av den ekonomiska statistiken som kan ha olika påverkan på penningpolitiken.

En tolkning är att risken minskat för att en liten ökning av styrräntan ska få tillväxten att spåra ur och att inflationen ska hamna under målet på medellång sikt.

En alternativ tolkning är att även om den inhemska ekonomin växer vid eller över långsiktiga genomsnitt finns det få indikationer att inflationstrycket byggs upp. Det finns också osäkerhet om det skett en mer strukturell förändring i förhållandet mellan arbetsmarknaden och inflationen. Det finns också tidiga tecken på att den globala tillväxten försvagats och att en oväntad höjning av räntorna, då reallönerna inte ännu växer, kan leda till en reaktion i tillgångspriser och därmed till en destabilisering av återhämtningen. En för tidig penningpolitisk åtstramning kan därmed göra ekonomin sårbar för chocker.

Olika medlemmar satte olika tyngd vid olika delar av tolkningarna och den kommande första höjningen kommer att styras av inkommande statistik.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här