Boeing stäms av aktieägarna

Boeing stäms av sina aktieägare för säkerhetsbristerna i 737 Max-modellen och för att man hållit tyst om detta, rapporterar Reuters.

En grupptalan är inlämnad vid en federal domstol i Chicago. I den skriver aktieägarna att Boeing prioriterat lönsamheten framför flygplanets säkerhet. Detta resulterade i en förhastad lansering av 737 Max för att konkurrera med Airbus och inga möjligheter att ändra funktionerna i flygplanet.

737 Max har varit involverad i två flygkrascher det senaste halvåret. I samband med olyckorna har samtliga personer ombord dött, totalt mer än 300. Säkerhetssystemet står utpekat och en uppdatering av det har gjorts först nyligen.

Enligt aktieägarna har Boeing brutit mot värdepapperslagarna och man nämner vd Dennis Muilenberg och finanschefen Gregory Smith som svarande.

I grupptalan vill aktieägarna att Boeing kompenserar de som innehaft aktien mellan 8 januari fram till den 21 mars. Storleken på skadeståndet är okänt. Boeing har avböjt att kommentera.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.