Bolagen som leder börsuppgången
Stockholmsbörsen handlades upp på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna och återhämtade därmed delar av onsdagens kraftiga nedgång. Verkstad och råvarusektorn ledde uppgången.
– Vi kommer tillbaka lite från nedgångarna igår som framför allt leddes av bankerna. Trots en uppgång i oljepriset efter oljestatistiken fick vi en rätt bra stängning i USA och det driver på uppgången idag och oljepriset har samtidigt stabiliserat sig något, sammanfattar en mäklarchef dagens utveckling så här långt.
Klockan 13.45 var OMXS30 1,0 procent högre till noteringen 877,7. Omsättningen uppgick till låga 5,3 miljarder kronor.
Flera av verkstadsbolagen utvecklades väl. Scania B steg med 4,0 procent till 98:75 kronor, Atlas Copco A avancerade 3,1 procent till 90:50 kronor och Trelleborg ökade 2,7 procent till 113:75 kronor. Verkstadssektorn har utvecklats väl den senaste månaden med stöd av att dollarn förstärkts med över 6 procent mot kronan och ett oljeprisfall på över 20 procent. Bland annat har Scania stigit 19 procent och Trelleborg är upp 38 procent.
Ett flertal svenska bolagsrapporter har kommit under morgonen som satte sina spår i aktiekurserna. SAS steg med 3,7 procent till 47:60 kronor efter att bolaget redovisat en förlust som var lägre än väntat för det andra kvartalet och även omsättningen överträffade konsensus. Bolaget höjde samtidigt målet i åtgärdsprogrammet Profit 2008 till 1,5 miljarder kronor från tidigare 1,1 miljarder kronor. Därutöver ska kapaciteten dras ned vilket berör 500 tjänster mer än tidigare utsagor.
Tanganyika Oil lyfte hela 11 procent till 143:75 kronor efter att bolaget redovisat en kraftig resultatförbättring för det andra kvartalet.
– Det är en fantastiskt bra rapport och de kom in väldigt bra på vinsten tack vare lägre operativa kostnader och ett bra realiserat oljepris för kvartalet, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar.
SSAB A steg med 2,7 procent till 154 kronor. Stålsektorn var en av de sektorer som utvecklades bäst i Europahandeln efter att både Thyssenkrupp och Salzgitter, Tysklands största ståltillverkare, höjt sina resultatprognoser för 2008.
Råvarusektorn utvecklades väl överlag efter stigande olje- och metallpriser. Lundin Mining steg 4,7 procent till 28:80 kronor och Boliden ökade 5,1 procent till 38:90 kronor. PA Resources klättrade 3,5 procent till 52 kronor och Lundin Petroleum var 1,1 procent upp till 68:75 kronor.
Oljeprisuppgången har visserligen bromsats upp något men septemberkontraktet handlades fortfarande kring 116 dollar per fat på Nymex, vilket innebär en uppgång på knappt 3 procent de senaste två dagarna.
Skanska utvecklades klart bättre än index med en uppgång på 2,4 procent till 87 kronor. Hela den europeiska byggsektorn gick starkt efter att Tysklands största bolag inom sektorn Hochtief på morgonen höjt sin orderingångsprognos för 2008. Hochtief avancerade 3 procent i Frankfurt samtidigt som Balfour Beatty var 4 procent upp på Londonbörsen.
– Om hela sektorn är upp värderas Skanska allt annat lika högre, det resonemanget håller ju alltid. Men samtidigt skulle jag gissa att Hochtiefs orderingång, precis som för andra bolag i sektorn, säkert är uppblåst av kostnadsinflationen runt om i världen, säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.
Han avslutar med att Hochtiefs besked ändå ska ses som en lättnad i ett läge när många på marknaden oroar sig för byggsektorns utveckling. I Oslo klättrade även konkurrenten Veidekke 1,0 procent, efter att ha släppt sin delårsrapport på morgonen.
Nibe nådde inte riktigt upp till förväntningarna med kvartalsresultatet som blev 8 procent sämre än väntat. Omsättningen var däremot något bättre än konsensus och bolaget upprepade sin syn på 2008 som försiktigt positiv. Efter en initial nedgång återhämtade sig aktien och var oförändrad till 50 kronor.
– Jag blev ändå positivt överraskad av Villavärmes marginal och försäljning. Dessutom skriver Nibe att den tyska värmepumpsmarknaden börjar röra på sig, säger en analytiker.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.