Boliden ska rusta upp dammkonstruktioner i Aitik-gruvan – kostar 5 miljarder kronor

Gruvbolaget Boliden aviserar investeringar på totalt 5 miljarder kronor, varav 1 miljard under 2022, för övergång till justerad dammkonstruktion i Aitik-gruvan. Det framgår av ett pressmeddelande.
Boliden, Aitik
Aitik. Foto: Lars deWall/Boliden
Denna åtgärd kommer enligt bolaget att långsiktigt säkerställa deponering av anrikningssand. Produktionen bedöms inte inte bli påverkad under denna tid eftersom anrikningssand fortsatt kan deponeras i andra delar av sandmagasinet.

”En hög dammsäkerhet är alltid vår yttersta prioritet. Den nya inriktningen innebär naturligtvis utmaningar på kort sikt men den skapar också långsiktiga möjligheter i Aitik och en tydlig riktning för hur verksamhetens kan utvecklas framåt”, säger vd Mikael Staffas.

Efter beskedet om Aitik-gruvan förväntas Bolidens totala investeringar under 2022 uppgå till drygt 11 miljarder kronor från tidigare 10 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco