Bonusrekord i Kaupthing
Fredagen den 24 augusti 2007 klockan 15.56 isländsk tid var den perfekta tidpunkten att gå ut med ett pressmeddelande. I alla fall om det skulle passera obemärkt. Medierna var uppslukade av kreditfrossan. Och i Sverige, som ligger två timmar före Island så här års, var redaktionerna nästan tomma inför den sista varma sommarhelgen. Man måste ha förståelse för att de nattchefer och redaktörer som var i tjänst ignorerade en liten kungörelse från den isländska banken Kaupthing.
Inte ens Nyhetsbyrån Direkt – som annars i urskillningslös nit gör telegram av allt från att “Nolato ändrar rapportdag” till att “Opcon får ny informationschef” – fann det mödan värt att skriva en notis. Och undra på det! På tio rader meddelade Kaupthing på en juristengelska torr som Atacamaöknen att styrelsen bestämt att ge 28 medarbetare option att förvärva 1 155 000 aktier i banken under åren 2010 till 2012.
Hur trist som helst, om man bortser från att den här releasen var en i raden av liknande releaser som har sänts ut från Kaupthings huvudkontor i Reykjavik under de senaste åren. Faktum är Kaupthings ägare och styrelse har ställt ut så många optioner till bankens ordförande Sigurdur Einarsson, 47, och vd, Hreidar Mar Sigurdsson, 37, att paret står i en klass helt för sig själva när det gäller kompensation till högsta ledningen i nordiska börsbolag.
Förra året fick Sigurdur Einarsson cirka 20 miljoner svenska kronor i lön, bonus, förmåner och pensionsavsättning från banken. Sigurdsson fick 17 miljoner. Som aptitretare. Till det kom optioner som de fick 2003 och som löstes till aktier förra året. Övervärdet på dessa – alltså skillnaden mellan det pris de betalade och aktiekursen – var 67 miljoner kronor per person. Totalt hamnade deras kompensation för året alltså runt 85 miljoner kronor. Vardera.
Ersättningarna till andra börs-vd:ar i Norden bleknar i jämförelse. Sveriges högst betalde vd 2006 var MTG:s Hans Holger Albrecht som tjänade knappt 26 miljoner kronor. Och chefen för Nordens största börsföretag Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, släpade ihop drygt 46 miljoner (se tabell). Då styr han ändå ett bolag som gör fyra gånger så stor vinst och är värt sex gånger så mycket som Kaupthing.
2005 var lite sämre, men alls inget förlorat år för Kaupthings ledning. Einarssons totala ersättning landade på cirka 53 miljoner medan Sigurdssons blev 29 miljoner.
Sigurdur Einarsson och Hreidar Mar Sigurdsson har blivit de största privata ägarna i Kaupthing med 8,2 respektive 7,2 miljoner aktier. Posterna representerar en dryg respektive en knapp procent av kapitalet i Kaupthing och är värda drygt 1 miljard respektive 900 miljoner svenska kronor. Det gör dem till två av de absolut rikaste tjänstemännen i den nordiska börsfloran.
– De har byggt upp sina portföljer genom en kombination av inlösta optioner och aktier som de har köpt i marknaden. Ingen av dem har någonsin sålt några aktier. Och det har ingen annan i högsta ledningen heller, säger Kaupthings kommunikationsdirektör Jonas Sigurgeirsson. För Hreidar Sigurdssons del handlar det om en tredjedel optioner och två tredjedelar köp, uppger han.
Resten av Kaupthings ledning går inte heller lottlös. Enligt årsredovisningen för 2006 har Jonas Sigurgeirsson, ekonomidirektören Gudny Arna Sveinsdottir, riskchefen Steingrimur Karason, it-chefen Asgrimur Skarphedinsson, finansdirektören Gudni Adalsteinsson tillsammans 4,6 miljoner aktier till ett värde av runt 570 miljoner kronor.
Och festen verkar fortsätta. I början på året hade personalen och ledningen tillsammans 38 miljoner optioner En god del av dessa ligger hos de två toppcheferna. Optionerna motsvarar en utspädning på nästan 5 procent av antalet aktier i banken, givet att det nu finns drygt 740 miljoner aktier.
Är inte aktieägarna oroade över den stora utspädningen? Finns det någon diskussion om det?
– Stämman har godkänt optionerna. Ägarna har haft en fantastisk avkastning och jag tror att de flesta är nöjda. När aktien noterades i Stockholm i december 2002 var kursen 12 kronor. I dag är den mer än tio gånger så hög. Och personalen har alltid varit stora aktieägare och äger tillsammans redan ungefär 8 procent av banken, säger Jonas Sigurgeirsson.
Har det varit någon debatt om de här ersättningsnivåerna generellt i Island?
– Jag tror islänningar är mer positiva till höga löner än svenskar. Man ska komma ihåg att Kaupthing är det överlägset största bolaget i landet och den överlägset största skattebetalaren. Visst tycker somliga att det här är höga inkomster. Andra gratulerar, eller bryr sig inte. Media här har inte varit negativa mot höga löner, utan lyft fram att Hreidar Sigurdsson är den största skattebetalaren i Islands historia.
En av de större ägarna i Kaupthing är Länsförsäkringar. Det är en kvarleva sedan LF sålde mäklarfirman Aragon till Kaupthing för fem år sedan. Det är också skälet till att försäkringsbolagets vd Tommy Persson sitter i Kaupthings styrelse.
– Vi ägde fem procent av Kaupthing efter affären, men sedan har det spätts ut och nu är det en knapp procent, säger Tommy Persson.
Hur har diskussionerna i styrelsen gått om kompensationsnivåerna?
– När det gäller Kaupthing så är det ordföranden och vd:n för bolaget som får kommentera, så du får vända dig till dem.
Men utspädningen är ju väldigt stor. Är det bra för aktieägarna?
– Ingen kommentar.
Länsförsäkringar är ju ägare i Kaupthing också. Svenska institutioner brukar ha synpunkter när det blir så här stor utspädning genom optionsprogram i ett bolag. Hur ser du på det?
– Ingen kommentar.
FOTNOT: Alla beloppen i artikeln är i svenska kronor. De har konverterats från isländska kronor till kursen 1 ISK = 0,1 SEK.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.