Börsbolagens olika bränsle

Efter en stark börsperiod är det viktigt att förstå vad som drivit kurserna. I en del fall är det rörelsevinst, medan andra börssagor byggt mer på upptrissade förväntningar eller finansiella grepp.

För ett år sedan, i nummer 49/2017, dissekerades Stockholmsnoterade aktiers totalavkastning under en knapp femårsperiod. I Affärsvärldens enkla avkastningsmodell härleddes bidragen från rörelsevinstens tillväxt (ebit), från förändrad börsvärdering av rörelsevinst (ev/ebit) samt från faktorer längre ned i resultaträkningen, som finansiering (utdelningar, återköp, nyemissioner och lån) och skatt.

I veckans tabell flyttas avkastningsfönstret ett år framåt.

Bland högavkastarna som drivits främst av stark ebit-tillväxt finns intäktsraketer, som G5 Entertaiment samt Hexatronic, men också rejäla marginallyftare, som Mycronic och CTT Systems. Den starka konjunkturperiodens fåtal bolag med svag avkastning på grund av negativ vinsttillväxt innefattar Telia, som släppt intäkter, och marginaltappande H&M.

En småfarlig grupp är multipelexpansionsvinnarna, som avkastat bra via ökade värderingsförväntningar. Här måste i synnerhet Xvivo och Rejlers nu prestera starkt, men även storbolag som Ericsson, Saab och Tele 2.

Slutligen finns värderingsförlorare, som detaljhandlarna Clas Ohlson och Kappahl samt bostadsbyggaren JM, som hållits tillbaka av att börsen kapat värderingsmultipeln. De är som nedtryckta badbollar om börsförtroendet återvänder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.